Jó, de akkor most mire vágyjak? (Samsung Galaxy S4)

TECH
2013 december 21., 07:27
comments 12

Csúcsmobilteszt, negyedik forduló:

Samsung Galaxy S4

Volt már:

Lesz még:

  • Sony Xperia Z1
  • Samsung Galaxy Note3 (+ Gear)
  • Apple Iphone 5S
  • Nokia Lumia 1020
photo_camera AFP PHOTO / Don EMMERT

A legfontosabb technikai adatok

  • Súly: 130 g
  • Méret: 136,6x69,8x7,9 mm
  • Képernyő átmérője: 5 hüvelyk – 12,7 cm
  • Képernyő felbontása: 1080x1920 pixel
  • 2600 mAh (cserélhető)
  • Processzor: 1,9 GHz, négymagos
  • RAM: 2048 MB
  • Tárhely: 16/32/64 GB
  • Bővíthetőség: max. 64 GB microSD
  • Operációs rendszer: Android 4.3 + Samsung TouchWiz

Közepesen exkluzív golyóstoll

Érződik az igyekezet, hogy a terméket elegánsnak próbálják eladni. A doboz érzésre olyan, mint egy közepesen exkluzív golyóstollé. A vajszínű kartondobozon bézs minta fut végig, olyasmi, amit hat éve bármelyik csepeli lány felvarratott volna a segge fölé.

Magán a készüléken és a fülhallgatón ugyanaz a kétségbeesett eleganciára törekvés látszik, mint a dobozon is. A végeredmény: ronda. Ezt leginkább a nagyvonalúan és értelmetlenül használt krómhatású felületekkel érte el a gyártó. Ebből még a fülhallgatóra is jut, de minek.

A méreteivel nincs nagyobb baj, a mai mezőnyben még csak nem is számít különösebben nagynak. A Samsung ragaszkodik a 16:9-es képernyőarányhoz, ami a felső sarkok elérésénél okozhat nehézséget – jobbkezeseknek a gmailen belüli egykezes navigáció problémát okozhat. Ennél sokkal zavaróbb a súlya. Könnyű. Túl könnyű. Ez egyrészt ront a minőségérzeten, másrészt folyamatosan attól rettegtem, hogy kirepül a kezemből. Ez meg is történt, amikor rutinból a hangerőszabályzó és a kikapcsológomb együttes lenyomásával próbáltam screenshotot készíteni, amitől a készülék egy méter magasra lőtt ki a kezemből. (Screenshotot nem készített, és nem is sikerült rájönnöm, sem arra, hogy miért változtatták meg az android default beállítását, sem arra, hogy hogyan lehet.)

Ami slotnak néz ki, nem az

Amióta (5 éve) okostelefonom van, Androidot használok, és fél évvel ezelőttig Samsungjaim voltak. Ehhez képest tíz perc múlva már üvöltöttem, hogy „velem nem baszol ki, én sajátkezüleg vágtam micro SIM-et egy életlen ollóval”, közben teljes erőből belepréseltem a gemkapcsot a slot melletti lyukba. Aztán közelebb hajolva kiderült, hogy amit slotnak néztem, az egy „Qualcom 4G” felirat volt. A SIM-et a hátlap alá, az akku mellé kell rakni.

A bekapcsolás után pont az történik, ami minden androidos telefonnal. Meg kell adni egy csomó adatot. Az egyetlen extra, hogy itt még a Samsung oldalára is regisztrálhatnék, de minek, ha nem ad semmi többet annál, amit a Google eleve ad. És míg Google-fiók nélkül nem lehet használni a telefont, Samsung-fiók nélkül lehet. Az intuitívség addig tart, amíg a kezelőfelület még emlékeztet a stock Androidra. Pechemre a beállítások menü nem hasonlít. Tabok, lenyíló létramenük kusza halmaza ez, ahol soha semmit sem találok meg elsőre.
Használhatóság

Az igazi problémák meg akkor kezdődnek, ha valamit testre szabnék, mert hát ez volna az Android lényege. Pedig elsőre nem is akartam testre szabni. Igyekeztem megfelelni a teszt filozófiájának – olyan rendszert használjak, amilyet még soha – legyőzöm a késztetést, hogy azonnal elkezdjem szétbarmolni az UI-t, és olyanra alakítsam, amilyet megszoktam. Az Android tökéletes oprendszer az olyan enyhe OCD-seknek, mint én.

A TouchWiz, a Samsung saját UI-ja viszont nem az.

Samsung unveils new champion in smartphone war

De hol a Task Manager?

Beírnék valamit a naptárba. Erre magamtól a Google Calendart használnám, de a Samsungon van erre egy Scheduler nevű dolog. Ez egy dolgot tud: nem szinkronizálja magát a Google Calendarral. Legalábbis az első nap nem. Másnap meg igen, pedig akkor épp nem is kértem tőle, hogy tegye. Beállítanám alapértelmezett böngészőnek a Chrome-ot, mert az szinkronizálva van a többi eszközömmel. A gép segít. Amikor először kattintok egy linkre, megkérdezi, hogy melyik böngészőt akarom használni a kettőből, és hogy csak most, vagy mindig. A Chrome-ot, mondom, és bökök, hogy mindig. „To change default settings, open Task Managert” – közli a gép, és ad két lehetőséget: ok vagy close. Hát kösz. Megnyitom azt, amiről azt gondolom, hogy a Task Manager. Nincsenek benne beállítási lehetőségek. Elkezdem böngészni az appokat. Nincs köztük Task Manager. Belemegyek a Beállítások menübe, és idegbajt kapok a taboktól és létramenüktől. Task Manager nincs. Alapbeállításokat sehol sem találok. Öt év androidos és négy és fél év Samsungos tapasztalattal nem vagyok hajlandó felhasználói kézikönyvet lapozgatni. Inkább minden kurva linknél rábökök, hogy Chrome és hogy mindig. Egy idő után arra, hogy csak most, mert akkor legalább nem kell leokéznom vagy close-olnom, hogy a nemlétező Task Managerben állítsam be a seholse levő alapbeállításokat.

Fél napig. Na jó, nem hazudok, fél óráig bírom tartani magam az eredeti koncepcióhoz. Előbb csak kiszedem a SIM-et és átrakom a saját telefonomba. Aztán erőt veszek magamon, visszarakom az S4-be, bekapcsolom a Nova Launchert és betöltöm a mentett setupot. Innentől nincs is különösebb értelme a tesztnek. Minden olyan, ahogy azt megszoktam. Az S4 elég komoly vas ahhoz, hogy semmi se akadjon rajta, és amivel többet ad egy stock Androidnál, azt pont nem akarom használni. Az S4 egy használható telefon. Egy feltöltéssel legalább egy napig az, de ebben megint nem én leszek a mérvadó, mert számítógépet már csak írásra és filmnézésre használok, nettó hat óra képernyőhasználattal pedig akármilyen akkut le lehet meríteni egy nap alatt.

Fölismerné az arcom, de nem mutatom

Elvileg ez lenne az, amiben az S4 nagyot villanthatna. Annyi parasztvakítást raktak bele, ami csak belefér. Tudja, ha nézem! Követi a szemem! Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha a Samsung böngészőjét használom, magától görgeti a weboldalakat, amint érzi, hogy biccen a fejem. De miért használnám a Samsung native böngészőjét, ha ott a Chrome, amiben ott vannak a bookmarkjaim, a historym, és még azok az oldalak is, amiket a munkahelyi gépemen olvastam.

Ha a Samsung beépített videólejátszóját nézem, leállítja a lejátszást, ha elfordítom a fejem. De nem nézem a Samsung beépített videólejátszóját. Youtube-ot nézek, ott meg nem működik a csoda.

Van benne arcfelismerés is, de nekem nincs türelmem hosszú leírásokat olvasgatni felugró ablakokban, így olvasatlanul okézom le a howto-t, hogy aztán soha többé ne jöjjek rá, hogyan is működhet.

Telefonhangtesztünkön a Samsungok jól szerepeltek, érezhetően érzékenyebb a mikrofonjunk, mint az Iphone-nak, a Sonynak vagy a Nokiának, hangjuk is tisztább volt, kevésbé recsegős, piccselős, CB-s. A kihangosító csattog a kelleténél jobban nagy hangerőn.

A Samsung Galaxy S4 a világ legnagyobb gyártójának eddigi legsikeresebb telefonja, minden teszten a legjobb "all-round" telefonok közt szerepel. All-roundnak all-round, mindent tud, mindenre megfelel, és olcsóbb az Iphone-nál. Nagyon nagy WIN a cserélhető akku és a bővíthető memória, de nincs neki semmi olyan különleges képessége vagy tulajdonsága, ami miatt különösebben vágyhatna rá az ember.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.