A japán miniszterelnök oda ment, ahova sokak szerint nem kellett volna

külföld
2013 december 26., 08:52
comments 25
  • Abe Sindzó japán miniszterelnök felkereste csütörtökön a második világháború japán halottainak emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyt.
  • Kína és Dél-Korea azonnal tiltakozott Abe demonstratív látogatása ellen, Washington csalódottan fogadta az eseményt.

Abe annak ellenére ment el a császári palotától nem messze lévő sintó szentélybe, hogy biztos lehetett abban, lépésével magára haragítja a két szomszédos országot, amiket Japán brutális agresszióval szállt meg a világháborúban. A Jaszukuni-szentély a háború 2,5 millió japán áldozata mellett 1978 óta 14 elítélt háborús főbűnös emlékét is őrzi.

photo_camera Abe a szentélyben (REUTERS/Toru Hanai)

Hivatalban lévő miniszterelnök hét év után először ment el az imahelyre, amelyet Koidzumi Dzsunicsiró korábbi miniszterelnök 2001 és 2006 között minden évben felkeresett. A csütörtöki látogatást Abe éppen hivatalba lépésének első évfordulójára időzítette.

Az esemény után közvetlenül Abe Sindzó újságírók előtt félreértésnek nevezte, hogy a Jaszukuni-szentély felkeresése a háborús bűnösök előtti tiszteletadás lenne. E látogatások sajnálatosan döntően politikai és diplomáciai kérdéssé váltak, mondta, hozzátéve, hogy nem állt szándékában figyelmen kívül hagyni Kína és Dél-Korea népének érzéseit.

Peking azonnal élesen elítélte a látogatást.

A kínai külügyminisztérium a kínai lakosság számára teljességgel elfogadhatatlannak nevezte Abe eljárását, s hozzátette, Japánnak vállalnia kell majd ennek következményeit. A látogatás szerintük súlyosan megsértette az ázsiai népek érzéseit, és újabb jelentős akadályokat emelt a kétoldalú kapcsolatokban.

Japánnak magától is tudnia kellett, milyen hatalmas diplomáciai ellenhatást vált majd ki egy miniszterelnöki látogatás a Jaszukuni-szentélyben

- nyilatkozta egy dél-koreai kormányzati tisztségviselő. A diplomáciai hatás hatalmas lesz, mondta még el a név nélkül nyilatkozó koreai.

A szentélynél tett miniszterelnöki látogatás fokozni fogja a feszültséget a szomszédos államokkal, írta csütörtöki közleményében a tokiói amerikai nagykövetség.

Japán Washington értékes szövetségese és barátja. Mindazonáltal az Egyesült Államok csalódottan fogadta a japán kormány e lépését, amely növelni fogja a feszültséget szomszédaival

-írták még.

Elítélte Abe lépését Tokióban Jamagucsi Nacuó, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) koalíciós partnerének, az Új Komeitó pártnak az elnöke is. Jamagucsi sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, hangsúlyozva, a látogatásra annak ellenére került sor, hogy pártja ebben a kérdésben mindig bölcsesség tanúsítására intett.

photo_camera Tilos a fényképezés a pekingi japán követség előtt (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Peking és Tokió viszonya tavaly szeptember óta elmérgesedett, miután Japán a Kelet-kínai-tengeren államosított egy öt szigetecskéből álló lakatlan szigetcsoportot, amit Kína is saját területének tart. A feszültséget csak fokozta, hogy Abe idén áprilisban adományt küldött a Jaszukuni-szentélynek, s az imahelyet azóta kabinetjének több tagja is felkereste. Peking és Szöul minden alkalommal tiltakozott. A szigetek körüli vita folyományaként Peking november 23-án bejelentette légvédelmi azonosító övezetének kiterjesztését néhány, a környező országok - Japán, Dél-Korea és Tajvan - által vitatott hovatartozású térségre.

A szomszédokhoz fűződő viszonyt az is megterheli, hogy Abe Sindzó szükségesnek tartja Japán pacifista alkotmányának felülvizsgálatát és haderejének kibővítését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.