A thaiföldi választási bizottság elhalasztaná az előrehozott választást

külföld
2013 december 26., 10:18

A választást a kormányellenes tüntetések miatt írták ki, a thaiföldi választási bizottság pedig csütörtökön a szavazás elhalasztására szólította fel a kormányt.

Szerintük a jelenlegi helyzetben nem tudnának tiszta és szabad voksolást rendezni az országban.

A bizottság ezt azt követően jelentette be, hogy Bangkokban több tucatnyian megsérültek és egy rendőr meghalt, amikor tüntetők erőszakkal próbáltak behatolni annak a stadionnak a területére, ahol az előre hozott választások jelöltjeinek regisztrációja folyik.

Jinglak Sinavatra kormányfő ugyanakkor újságíróknak azt mondta, hogy az ellenzék nyomása ellenére sem hajlandó elhalasztani a február 2-ára kiírt választásokat.

A tüntetők elutasítják a választások megrendezését, ehelyett azt szeretnék, ha a király maga nevezne ki egy "népi bizottságot", azaz egy választás nélkül megalakított ideiglenes kormányt. Az ellenzéki Demokrata Párt hívei hónapok óta követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását, azt állítva, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak bátyja, a 2006-ban a hadsereg által eltávolított, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll.

A tüntetések miatt korábban Jinglak előre hozott választások kiírására kényszerült. Ugyanakkor a kormánypártnál országszerte jóval kevésbé népszerű, de Bangkokban nagy támogatást maga mögött tudó Demokrata Párt szombaton bejelentette, hogy bojkottálja a voksolást.

Az olykor százezres tömeget is vonzó tüntetések eddig döntően békés mederben folytak a thai fővárosban, csütörtökön azonban a tüntetők egyebek mellett csúzlikból kilőtt acélcsavarokkal támadtak a választási regisztrációt biztosító rendőrökre, akik könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúkkal válaszoltak.

A rendőr, aki életét vesztette, a legfrissebb információk szerint haslövést kapott. Egészségügyi források szerint egy tüntetőt éles lőszerrel fejbe lőttek, a rendőrség azonban azt állította, hogy csak gumilövedéket vetettek be.
A középosztály és az elit által támogatott Demokrata Párt, illetve a vidéki szegényrétegeket maga mögött tudó Thakszin Sinavatra és szövetségesei közel egy évtizede küzdenek a hatalomért Thaiföldön. A Demokrata Párt húsz éve nem nyert választást, de ennek ellenére a hadsereg és a bíróságok beavatkozásának köszönhetően többször volt hatalmon.

A legutóbbi belpolitikai válság azért tört ki, mert a kormány ősszel megpróbált keresztülvinni a parlamenten egy törvényt, amely amnesztiát adott volna Thakszinnak.

Kormány: NEM

A thaiföldi kormány elutasította a választási bizottság csütörtöki indítványát.

Pongthep Thepkancsana miniszterelnök-helyettes néhány órával a választási bizottság felszólítása után leszögezte: a február 2-ára kiírt voksolást meg fogják tartani.

Nincs olyan törvény, amely felhatalmazná a kabinetet a választás elhalasztására

- mondta.

Korábban Jinglak Sinavatra kormányfő újságíróknak azt mondta, hogy az ellenzék nyomása ellenére sem hajlandó elhalasztani az előre hozott választásokat.

(MTI)

Címlapkép: REUTERS/Chaiwat Subprasom

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.