Az év legjelentősebb mozgóképes pillanatai!

a hetedik művészet
2013 december 26., 10:47
comments 8

2013-ra úgy fogunk emlékezni, hogy Magyarországon lezajlott egy békés, de elsöprő mozgóképes forradalom. Mostanra már mindenki könnyezik a röhögéstől, mikor meglátja, hogy a filmesek meg a reklámosok kamionkaravánjukkal lefoglalták a Hősök terétől a Deák térig az Andrássy útat, hogy mondjuk felvegyék, ahogy Osvárt Andrea egy erkélyről melltartóban ráejti Kálomista Gábor feleségének legújabb szakácskönyvét a gyurcsányista Csányi Sándor fejére, amitől ő csodálatos módon örökre fideszessé változik.

Magyarország videós nagyhatalommá nőtte ki magát.

Videóznak a bajai cigányok, videón üzen nekünk napra nap Rogán Antal, videóval oknyomoz Felcsúton és Sukorón Gyurcsány Ferenc, videóval oktatja a fiatalokat a rendőrség. A mobiltelefonokkal remek videókat, kisfilmeket, klipeket lehet készíteni. Még pár év, és aki nem tud videót vágni, az simán egy lapon lesz említve az analfabétákkal.

Lassan el is felejthetjük az év végi nagy filmes listákat. Kit érdekelnek az év legjobb magyar filmjei, mikor egy közepes online hírvideót többen néznek meg, mint az év összes magyar játékfilmjét együttvéve?

Végre itt vannak az év legjelentősebb mozgóképes pillanatai!

Indítsák el lazán a videókat, egytől egyig 10 másodpercesek vagy még rövidebbek!

1. Uj Péter bejelenti, hogy elindul a 444.hu, és az ország egykori mozgóképesét, Pintér Dezsőt megidézve pezsgővel köszönti az olvasókat! Nem kell külön ecsetelnem, hogy ez mindannyiunk életében milyen fontos kordokumentum. Elég csak annyit megjegyeznem, hogy ha akkor Uj Péter nem indította volna el az újságját, akkor ön most nem olvashatná ezt a cikket. A videó minden pillanata feledhetetlen, de igazából ez a kivágott 10 másodperc pont elég belőle.

2. Évtizedek óta teszik fel sokan a kérdést, hogy mi lesz, ha majd egyszer nem lesz Orbán Viktor. Erre is választ kaptunk idén. Volt egy férfi, aki ambiciózusabb, mint bárki abból a garnitúrából. Nem is egyszer köszönt be elég erősen. Lázár János többször is beszólt az ország legbefolyásosabb emberének, Csányi Sándornak, jelezve, hogy jön, mint a talajvíz, sőt, mint a gejzír, és akinek nem tetszik, annak kocc van.

3. Bizony irigységgel írom le, de hát a tények makacs dolgok, Dezső Andris Szenzációs megtekintés Jászapátiban című etűdjénél nem született jobb online videó idén Magyarországon. Erről nem is írok semmi többet, mert ha megemlítem a komponenseket, mint Fazekas Sándor, kézi aratás, vidékfejlesztés, félő, hogy elijesztem a kedves nézőket. Szóval, vigyázz! Hasat be, mellet ki, tiszteleg! MEGTEKINTÉS!

4. Vannak videók, amik még akkor is elképesztő jelentőséggel bírnak, ha nem is olyan sokan látták őket. Hát micsoda áldott pillanat az, mikor egy kormánytaghoz odamegy az egyszerű újságíró, kérdez valamit, és az mindenki meglepetésére nem mismásol, nem kezdi el tolni a Habony-paneleket, hanem őszintén válaszol?! Ez történt a Fidesz kongresszuson Fónagy János, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával és velünk. Tekintsék meg!

5. Március hetedikén ellenzéki aktivisták bemásztak a Fidesz székházába, hogy tiltakozzanak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. De megjelent ott olyan reakciós elem is, aki szerint ez tiszteletlenség, ezért nagyon bájos, hókuszpókos hangsúllyal ajánlotta fel, hogy sósavval hidalná át a közte és a tüntetők között tátongó generációs szakadékot.

6. Talán most már eltelt annyi idő, hogy remegés nélkül tudok írni róla. Igen, ez egy olyan 14 másodperces mozgóképsorozat, ami ellen számtalan számlaképes publicista, TGM-től Parti Nagy Lajosig, felemelte a szavát. Most biztos azt hiszik, hogy ez egy felvétel, amin Mihancsik Zsófia és Heller Ágnes kánonban twerkelnek Farkasházy Tivadar vécéjében. Pedig nem. Hihetetlen, de ezen a videó csupán annyi történik, hogy két fiú és két lány táncolnak egy nyári fesztiválon. Mégis ez a 444.hu történetének magasan legnézettebb videója.

7. Az megvolt, hogy idén a Slam Poetry-szcéna és a 444.hu elég kemény bandaháborúba kezdett? Nem? Pedig csúfabb volt, mint mikor KicsiDope MSZP-napszemüvegben megfenyítette Mr Bustát, az ország legnépszerűbb gengszter rapperét. Úgy kezdődött, hogy Uj Péter leoltotta Molnár Péter Szóritmusoló című előadását, mire kollektíven kaptunk egy akkora FAKK-ot, hogy máig nem fogyott el! Durva volt, annyit mondhatok.

8. 2013. május 22-én a 8586 méter magas Kancsendzöngán meghalt minden idők legjobb magyar hegymászója, Erőss Zsolt, és Kiss Péter, akit mindenki a legjobb fiatal magyar alpinistának tartott. Ez az utolsó felvétel Erőssről, amit egy koreai expedíció készített a Kancsendzönga csúcsán.

9. Érpatak polgármestere rendszeresen összekeveri a községvezetést a Counter Srtike-ozással. Egy ilyen képzeletbeli terroristaelhárító bulin annyira proteksönre volt talentolva, hogy szokásos polgármesteri prédikációját a buzi liberálisokról teljes kommandós menetfelszerelésben és síszemüvegben adta elő. Lead me Commander! Érpatak nyerte az Aranyköcsög díjat is vizuális effektusok kategóriában azért a munkavédelmi kalapért, amit utólag retusáltak rá egy közmunkásra.

10. Az Orbán Viktorról készült facebookos propagandavideók idén százszor érdekesebb voltak, mint a házimédia által készített riportok. Meglepetésszerűen váltották egymást bennük a túljátszott, nagyon emberinek szánt jelenetek a szinte karikírozott hősi beállításokkal: a tunkolás a pörköltalapba a hóban ragadt székely pár megmentésével, vagy a kapcacsere a közeledő árhullám távcsöves pásztázásával. Sajnálatos, hogy a nyár végével valami oknál fogva stílust váltottak a miniszterelnök kommunikátorai, a videók azóta elszürkültek, protokollízűek lettek, és rendre unalomba fulladtak. Egy tisztességes animgifet sem lehet kinyerni belőlük. Hatalmas lendülettel érkezett a miniszterelnök sajtósa, Kaminski Fanny által elindított mozgóképes árhullám, de aztán sajnos csak apróbb nyomokat hagyva maga után csendben levonult. A legklasszikusabból választottunk ki egy szép, de melankolikus jelenetet.

A videók közül annyira kiemelkedik az első árvizes film, hogy ennek külön elemzést is szenteltünk: Orbán Viktor: Úton a semmi felé.

Ne menjenek messzire, a lista hamarosan folytatódik!

Olyan korszakalkotó darabokkal, mint a bajai törpikés kamuvideó, a szabolcsi rendőrség Csak egy szippantás című drámája és a hipszter coach első és eddig utolsó felbukkanása a médiában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.