Megalakult a hittan-stratégiai munkacsoport

oktatás
2013 december 28., 08:55
comments 9

Hittan-stratégiai munkacsoportot hozott létre az evangélikus egyház, hogy megállapítsák, hogyan lehet az optimumot kihozni a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatásból, megállapításaikat pedig közlik majd az állammal is - jelentette be Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

"A kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás olyan meglehetősen gyorsan bevezetett rendszer, amely igazán most, menetközben forrja ki magát, a hitoktatással pedig a lelkészeket a mostaninál sokkal több tanórával nem szerencsés leterhelni, mert akkor nem jut energiájuk és idejük a saját gyülekezeteik pásztorolására."

Szerinte kicsit groteszk, hogy mivel egy közoktatási intézményben párhuzamosan akár három-négy felekezet is tart hittanórákat, a diákok ugyanazokat a bibliai történeteket hallgatják három különböző tanteremben három hitoktatótól a diákok, ami hátráltatja a közösségépítést, ráadásul pluszköltséget jelent az állam számára, miközben az evangélikus hittancsoportok átlagosan három diákot számolnak.

Gáncs szerint nem lenne jó, ha

"olyan tantárgy lenne a hittan, amiből le lehet vizsgázni aztán akár el is lehet felejteni" mert ez olyan típusú ismeret, amire élethossziglan szükség van".

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.