Betépnek a delfinek is

Kölykével lubickoló palackorrú delfin a hollandiai Harderwijk delfináriumban (AFP)

Elképesztő dologra derít fény a BBC One legújabb természetfilmsorozata, a Dolphins: Spy in the Pod (Delfinek: Kém a csapatban): a delfinek feltehetően szánt szándékkal, pusztán az élvezetért be szoktak nyomni.

A bódulathoz gömbhalat használnak, amely halfajta idegmérget lövell ki magából, ha veszélyben érzi magát. Ha ebből a méregből csak keveset fogyasztanak, a delfinek bódulatba esnek.

)

A tengeri emlősök ráadásul teljesen úgy használják a szert, mint egyszeri haveri kör a spanglit (vö: füves cigi): rágicsálják a halacskát, finoman, hogy ne legyen túl erős a szer, és egymásnak passzolgatják.

Ha beálltak, transzba esnek. Mindez a BBC One programján csütörtökön induló sorozat második epizódjában látható, amelyben a drogozást kamerával is sikerült rögzíteni.

A film producere John Downe a világ egyik leghíresebb természetfilmese. Ezúttal álteknőcökbe és álhalakba bújtatták el a kamerákat, hogy aztán 900 órás nyersanyagot forgassanak a vízben.

Downe-nak nem ez az első filmje, ami ilyen módszerrel készült: pingvinekről, elefántokról és oroszlánokról már láthatók a rejtett kamerás felvételek. (Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.