Nyolc embert öltek meg rendőrök Kínában

külföld
2013 december 30., 08:24

A hivatalos jelentés szerint terroristák voltak, akik a rendőrökre támadtak. Az összecsapás a főleg muzulmán ujgurok lakta kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban történt.

Kínai sajtóbeszámolók szerint az eset helyi idő szerint hétfő reggel, a tádzsik és a kirgiz határhoz közeli Kashgar város szomszédságában történt. A helyi kormányzat alá tartozó www.ts.cn hírportál beszámolója szerint a 850 ezres lakosú Jarkant megye közbiztonsági hivatalát kevéssel hat óra után késsel és robbanószerkezettel felfegyverzett terroristák támadták meg. A támadók közülük nyolcat a rendőrök lelőttek, egy embert pedig őrizetbe vettek. A terroristák személyazonosságát nem közölték, további részleteket a hivatalos kínai sajtó nem tett közzé.

A tartományban egyre gyakoribbak a hasonló összecsapások. Augusztus közepe óta már több mint ötven ember veszítette életét a hatóságok és a muzulmán ujgurok közötti összecsapások következtében.

A hétfői eset két héttel azután történt, hogy egy hasonló támadásban a hatóságok 14 terroristát öltek meg ugyanebben a tartományban. A pekingi Tienanmen téren októberben végén történt, öt halálos áldozattal és tucatnyi sebesülttel járó terrortámadásért a kínai hatóságok szintén ujgur szélsőségeseket tettek felelőssé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.