A világ legjobb fotóriporterei is az Instagramra költöztek

media
2014 január 01., 06:59
comments 2

Az Instagram tavaly tényleg meghódította a világot. És nemcsak okostelefonnal rohangáló tinédzserek fényképezték egymást az applikáció segítségével, de a világ legismertebb fotóriporterei is indítottak saját Instagramot.

És míg persze a lapokba szánt fényképeik többségét továbbra is rendes fényképezőgépekkel készítik, utazásaik során egyre többet fényképeznek telefonnal.

A Mashable összeszedte a 14 legizgalmasabb Instagramot, amit a világot járó fotóriporterek indítottak. Ezeket követve elég precíz képünk lehet arról, mennyi gyönyörű és rettenetes dolog történik nap mint nap a világban. Elég beszédes, és persze nagyon szomorú, hogy a listázott riporterek többségének Afrikában volt tavaly főleg dolga.

Guttenfelder igazi Insta-sztár, de amúgy az AP munkatársa, hétszeres World Press Photo-díjas fotóriporter. A Time szerint ő lett 2013 Instagram-fotósa. Ezt főleg annak köszönheti, hogy ellátogatott Észak-Koreába, és az első Instagram-képeket küldte az elzárt diktatúrából. Ide most mégis a tájfun pusztítása után Fülöp-szigeteki képét választottuk.

Moore szabadúszó fotósújságíró Kelet-Afrikában. Ott volt az arab tavasz kirobbanásánál, követte a kongói vérengzéseket és a líbiai eseményeket is. Ezen a videón egy kenyai lány látható.


Lowy Instagramra feltöltött képeinek segítségével tudósított a Time a Sandy-hurrikán pusztításáról. Gyakorlott haditudósító, korábban járt Irakban, Afganisztánban és Irakban is. Legutóbb Dél-Szudánban járt, ezt a fényképet is ott készítette.

A National Geographic amerikai fotósa jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozik. De a közelmúltban dolgozott Líbiában, és végigvonatozta Kínát is. A képen kongói katonai bázison készült képe látható.


Bleasdale szintén a NatGeo munkatársa, főleg emberi jogi kérdések foglalkoztatják. Instagramja igazán ambivalens képet mutat, egyszerre találhatóak felvételek Közép-Afrika véres konfliktusairól, és Európa meg az USA idilli életéről. A kiválasztott képen egy kongói aranybánya látható. 2012-ben fedezték fel, hogy arany rejtőzik a völgyben, azóta több ezer munkás és katona érkezett a helyszínre, hogy ásson. Az arany régi konfliktusforrás a térségben.


Kashi fotózás mellett filmezik is. A Közel-Kelet eseményeinek követése mellett ott volt Szíriában is, ahol főleg a menekültek életét követte végig. Ő is fotózta a Sandy-hurrikán pusztítását. A képek Irakba menekült szíriai gyerekek játszanak egy táborban.

7. Randy Olson (@randyolson)

Olson a Photo Society alapítója, a National Geographic fotósa. Afrikában, Indiában és Ausztráliában is dolgozott, Instagramja is itt készült képekkel van tele. A képen egy, a turkanai menekülttáborban tükröket áruló férfi látható.

8. Kevin Frayer (@kevinfrayer)

Frayer jelenleg Ázsiában dolgozik, Instagramján Kína ezer arcát lehet leginkább megismerni, de a Fülöp-szigeteki tájfun után is a helyszínen járt. Ez a fénykép is akkor készült.

Az Ecuadorban élő szabadúszó fotóst tényleg minden téma érdekli. Fényképezett végig fesztiválokat az Andokban, gazdag roma családok életét Romániában, és úgy persze Ecuador mindennapjait is. Ez a képe éppen Brazíliában készült.

A brit-egyiptomi El-Tantawy szabadúszóként dolgozik, és közben bejárja a világot. Képei a többi szereplőhöz képest jóval kevésbé dokumentaristák, inkább az anyag, egy-egy mozdulat érdekli. A képen Kairó fölött köröző katonai gépek láthatóak.

Gordon főleg afrikai nők helyzetével foglalkozik íróként. Bár a megírt témák sokszor szörnyűek, Instagramján inkább az ottani élet szebbik oldala köszön vissza.

12. Andrew Quilty (@andrewquilty)

Az ausztráli Quilty jelenleg Afganisztánban él, ahonnan főleg fekete-fehér képek segítségével tudósít a kabuli mindennapokról. Ez a kép a helyi madárpiacon készült.

13. Amy Toensing (@amytoensing)

Toensing a National Geographic munkatársa, az elmúlt évben pedig gyakorlatilag beutazta az egész világot. Közben pedig fényképezést tanított szegény települések lakóinak. Ez a kép Ausztrália csak törzsek által lakott részén készült.

14. Lynsey Addario (@lynseyaddario)

Addario emberi jogi kérdéseket feszeget a világ legveszélyesebb országaiban. Járt a közelmúltban Afganisztánban, Irakban, Libanonban és Kongóban is. Újságíróként rendszeresen a legvéresebb konfliktusokról kell képeket készítenie, Instagramja meg mintha ezt akarná ellensúlyozni, és a helyi élet naposabb oldalait keresi képein. Ez a képe Indiában készült.

(címlapkép: AFP  / OZAN KOSE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.