https://444.hu/assets/toyota-hidrogén.jpg

A Toyota jövőre hidrogén-meghajtású autót dob piacra

2014 január 7., kedd 13:00
14

A japán autógyártó a CES-en, a Las Vegas-ban tartott tech show-n (ahol Kerner Zsolt kollégám is ott van) bejelentette, hogy jövőre piacra dobja Amerikában az első hidrogénmeghajtású autóját. A kocsinak még nincs neve, csak „a jövő autója”-ként emlegetik, de annyit tudni lehet, hogy egy nulla károsanyag-kibocsátású, elektromos meghajtású, közepes méretű, négyajtós szedán lesz.

Bob Carter, a Toyota Motor alelnöke azt mondta, elsőként Kaliforniát célozzák meg, ahol a hidrogén-töltőállomásokat is ki fogják építeni. 2015-ig újabb 20-at helyeznének üzembe a meglévő 10 kút mellett. A cél, hogy legyen 100 kút, amit bármelyik lakos legfeljebb hat perc vezetéssel el tud érni. A töltés 3-5 percig tart, a tervek szerint egy tankolással 480 km-t lehet majd megtenni.

A cég reméli, hogy elfogadható áron tudják majd árulni a nem teljesen új, de eddig kiaknázatlan technológiával működő autót.

A Hondának hasonló tervei vannak, az is piacra készül dobni egy új hidrogén-meghajtású autót. Nekik egyébként van már egy limitált példányszámmal megjelenő hidrogén-meghajtású kocsijuk. (Business Insider, fotó: AFP / Rob Lever)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt