https://444.hu/assets/toyota-hidrogén.jpg

A Toyota jövőre hidrogén-meghajtású autót dob piacra

autó
2014 január 07., 13:00
comments 14

A japán autógyártó a CES-en, a Las Vegas-ban tartott tech show-n (ahol Kerner Zsolt kollégám is ott van) bejelentette, hogy jövőre piacra dobja Amerikában az első hidrogénmeghajtású autóját. A kocsinak még nincs neve, csak „a jövő autója”-ként emlegetik, de annyit tudni lehet, hogy egy nulla károsanyag-kibocsátású, elektromos meghajtású, közepes méretű, négyajtós szedán lesz.

Bob Carter, a Toyota Motor alelnöke azt mondta, elsőként Kaliforniát célozzák meg, ahol a hidrogén-töltőállomásokat is ki fogják építeni. 2015-ig újabb 20-at helyeznének üzembe a meglévő 10 kút mellett. A cél, hogy legyen 100 kút, amit bármelyik lakos legfeljebb hat perc vezetéssel el tud érni. A töltés 3-5 percig tart, a tervek szerint egy tankolással 480 km-t lehet majd megtenni.

A cég reméli, hogy elfogadható áron tudják majd árulni a nem teljesen új, de eddig kiaknázatlan technológiával működő autót.

A Hondának hasonló tervei vannak, az is piacra készül dobni egy új hidrogén-meghajtású autót. Nekik egyébként van már egy limitált példányszámmal megjelenő hidrogén-meghajtású kocsijuk. (Business Insider, fotó: AFP / Rob Lever)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.