Coming Out: Thomas Hitzlsperger bevallotta, meleg

Tbg
sport
2014 január 08., 12:50
comments 12

Talán Thomas Hitzlsperger lehet az első olyan, első osztályban játszó futballista, aki a nagy nyilvánosság előtt elismerte homoszexualitását. Igaz, a német Hitzlsperger már visszavonult, korábban megfordult az Aston Villában, az Evertonban és a West Hamben is.

photo_camera AFP PHOTO DDP / OLIVER LANG

Igencsak ritka, hogy valaki profi játékosként vállalja másságát a nyilvánosság előtt, a foci ugyanis kifejezetten nem az a játék, amelynek közönsége a legtoleránsabbak közé tartozna. Mármint olyan népszerű, hogy a nagy átlag nem szívesen veszi az ilyen híreket kedvenc focicsapatának játékosáról.

A Die Zeitnek nyilatkozó Hitzlsperger azzal magyarázta tettét, hogy felszínen tartsa a homoszexualitás ügyét a professzionális sportéletben.

Angliában, Olaszországban és Németországban nem nagy szám homoszexuálisnak lenni, legalábbis az öltözőben nem az.

Hitzlsperger szerint a fociban ezt a témát inkább ignorálják, figyelmen kívül hagyják, bár nem volt mindig könnyű neki 20 srác között üldögélni buzivicceket hallgatva. Szerinte az csak egy hülye, téves klisé, hogy a meleg focistákban ne lenne meg a szenvedélyes győzni akarás és a keménység a küzdelemhez.

A német válogatottat 2010-ben övezte botrány, amikor Michael Ballack menedzsere a Spiegelnek azt találta mondani, egy rakás buzi van a német válogatottban, és emiatt elpuhult a korábban aggresszív német csapat. A németek akkor nem jutottak be a vébé döntőjébe.

Nem süllyedek olyan mélyre, hogy erre reagáljak.

- nyilatkozta Joachim Löw szövetségi kapitány akkor.

Az első meleg, aktív, és a világ élvonalához tartozó futballistára egyébként nem kell sokat várni. Robbie Rogers az USA válogatottja lett, így ott lesz a brazil vébén. Ő tavaly februárban mondta el a magáét.

Híres meleg játékos volt a briteknél játsszó Justin Fashanu is, aki 1990-ben comingoutolt, bár ő európai első vonalba tartozó bajnokságban nem játsszott. Öngyilkos lett Londonban, miután egy 17 éves fiú molesztással vádolta meg az USA-ban 1998-ban.

Olyan voltam a pályán, mint egy terrier. Durva belemenések jellemezték a játékomat, mocskos módon viselkedtem. Beleőrültem minden egyes labdavesztésbe

- ezt Marcus Urban mondta pályájáról 2007-ben, aki a Rot Wiess Erfurtban, a Bundesliga másodosztályában játszott a kilencvenes években.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.