A hatóságok nem felelősek a szigetszentmiklósi gyerekkínzásokért

bűnügy
2014 január 09., 13:47
comments 14

Sem a védőnő, sem a gyerekorvos, sem az óvoda, sem az iskola és a gyerekjóléti szolgálat sem vette észre, hogy Szigetszentmiklóson két szülő majdnem tíz éven keresztül kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét.

Az Index értesülése szerint a kormányhivatal most zárta le azt a vizsgálatot, hogy megfelelően működött-e a gyermekvédelmi jelzőrendszer.

A válasz:

igen.

Hogy milyen szörnyűségeket követtek el velük szemben, azt a Blikk írta meg tavaly novemberben a szülők elleni vádirat alapján. Eszerint a gyerekeknek együtt kellett pornófilmet nézniük szüleikkel, majd az abban látottakat rajtuk próbálták ki, előtte azonban gyakran félholtra verték őket. Az anya ahelyett, hogy megakadályozta volna a brutalitást, segített férjének.

A gyerekek pár éve elkerültek a szüleiktől, egészen addig nem fürdették őket, nem is kaptak rendesen enni, szüleik csótányok és patkányok fogására kényszerítették őket. Volt, hogy szarral kevert kekszreszeléket adtak nekik, kókuszgolyóként. A gyerekek nem jártak iskolába sem.

A kormányhivatal vizsgálata szerint a gyerekek szexuális bántalamzását senki nem vette észre,

nevelőszülőhöz való kerülésüknek oka nem a bántalmazó szülői magatartás, hanem rendkívüli elhanyagoltságuk volt. 

Az írták, hogy a szüleiktől elvett gyermekeket pszichológus is megvizsgálta, de akkor nem tárt fel szexuális bántalmazásra utaló gyanút. A szexuális abúzus gyanúja akkor merült fel először, amikor már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőnél, és újabb pszichológiai vizsgálatot végeztek el rajtuk.

Ez után jelezte a nevelőszülői hálózat a városi gyámhivatalnak a gyanút, ebből lett a büntetőfeljelentés, és megszüntették a szülők kapcsolattartási jogát a gyerekekkel.

Az Index visszakérdezett, hogy akkor a kormányhivatal ezek szerint semmilyen mulasztás és hibát nem állapított meg, de csak általános választ kaptak.

Update 04.17: Áldozatvédelmi okokból a település nevén kívül minden olyan információt töröltem a cikkből, ami alapján azonosíthatók volnának a szereplők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.