A kommunista múlt igazságtalanságai helyett zavarodott világösszeesküvést adott le a köztévé

POLITIKA
2014 január 09., 06:26
comments 134
  • A köztelevízió év elején egy háromórás dokumentumfilmet mutatott be a kommunista korszak bűneiről, és az elmaradt igazságtételről.
  • A film elkészültét a médiahatóság tízmillió forinttal támogatta.
  • Jogos kérdésfelvetések mellé zavaros, ostoba ámokfutást kaptunk.

Az m1 január 2-án és 3-án két részletben adta le Jelenczki István dokumentumfilmjét, az Igazság soha nem későt. A háromórás dokumentumfilm a készítők bevallása szerint az 1991-es Zétényi-Takács-féle igazságtételi törvényről és a kommunista bűnösök felelősségre vonásának elmaradásáról szól.

Sajnos azonban ennél jóval többről.

A pártállami múlttal való szembenézés az egész politikai elit kormányokon átívelő csődje, amiből a kétharmados lendülettel érkező Fidesz is bőven kivette a maga részét. Az pedig valahol természetes, hogy ha egyetlen kormány sem tesz érdemi lépéseket, hogy a térségben utoljára nálunk is történjen valami ezen a téren, akkor erre a témára is zavarodott összeesküvés-hívők fognak lecsapni.

Jelenczki István a NMHH-hoz benyújtott pályázatában még azt írta, hogy olyan szakértőket kíván megszólítani, mint Göncz Árpád, Sólyom László vagy Balsai István. Aztán a forgatás közben módosulhatott a koncepció, mert a volt köztársasági elnökök helyett Bogár László, Bagdy Emőke és a CÖF-ből ismerős Bencze Izabella ugrottak be szakérteni.

A film hivatalos bemutatója csak jövő héten lesz az Urániában, de kedden felkerült a Youtube-ra, és végre mi is megnézhettük. A dokumentumfilm két szálon fut. Egyrészt az 1991-es törvényjavaslat sorsát, Göncz vétóját és az alkotmánybíróság döntését idézik fel a korszak fontosabb szereplői. Megszólalnak olyanok is, akik átélték a kommunista rendszer terrorját. És felbukkannak kompetens szakértők is a filmben. Például a Biszku-üggyel igazán ismerté váló fiatal nemzetközi jogász, Gellért Ádám, vagy az ügynökakták ügyében saját pártjával is konfrontálódó fideszes Gulyás Gergely.

És éppen velük szemben is borzasztóan méltatlan, hogy a tágabb történelmi kontextus megteremtését Bogár Lászlóra bízták. Bogár a jobboldal szélén álló ezoterikus világösszeesküvés-hívő önjelölt professzor, akinek burkoltan antiszemita, és történelmi tényektől teljesen idegen világnézetére már mi is rácsodálkoztunk egyszer egy Fidesz-fórumon.

A szakrális magyarság ezeréves harca

Bogár pedig bőven kapott időt, hogy világképét a filmben is összefoglalja. Ami röviden amúgy annyi, hogy létezik a szakrális magyarság, ami ezer éve beszorult a deszakrális nyugat és kelet közé, és azóta vívja élet-halál harcát. Öt birodalom támadott minket, melyek mögött a Spanyolországból kiűzött szefárd kereskedő-bankár családok álltak. Ez

ugyanaz a pusztító világerő, ami 3000 éve a kereskedelmet, a pénzügyeket és a médiát a kezében tartja.

A Habsburgok is csak silány kitartottjai voltak ennek az erőnek, ami idő után átalakult, és a Rothschild-család formájában élt tovább. Majd jött a kommunizmus, ami nem volt más, mint egy brutálisan gyors és pusztító kapitalizmusépítési kísérlet, és a Harmadik Birodalom, aminek megjelenésében a nyugat vezetői is érdekeltek voltak.

Ez az erő Bogár szerint itthon is megjelent, 1989 előtt létezett egy globális SZDSZ, Soros Györggyel, az amerikai nagykövettel, Aczél Györggyel, majd jött a formálisan megszervezett lokális SZDSZ, pusztító erővel.

Az a valami, amit rendszerváltás rendszereként írhatunk le, nem csak hogy nem hozott felemelkedést, jólétet, demokráciát és spirituális értelemben megnyugvást és igazságtételt a magyarság számára, hanem csak még rafináltabb, ravaszabb és még pusztítóbb hazugságok rendszerét hozta el.

Az 1991-es Zétényi-Takács törvényre koncentráló filmben Bogár sokat beszél arról is, hogy fontos esemény a történések megértéséhez az időszámításunk szerint 907-ben vívott pozsonyi csata is, amiről szimplán a tudás is kívül van a politikai korrektségen. A megsemmisítő győzelmünk után a magyarság volt a nyugati világ ura. És megpróbáltuk a saját létigazságunknak a nyugaton belüli érvényesíthetőségét megvizsgálni. De kiderült, hogy olyan mértékben kufárosodott már el a nyugat, hogy mi már a "létszervezési értelmünket" sem tudjuk itt érvényre juttatni.

Újra és újra szembesülnünk kell tehát azzal, hogy aki a kereskedelmet, a pénzügyeket, és a lelkeket a médián keresztül a kezében tartja, az ezek nyomán mindent a kezében tart. Tehát ne csodálkozzon a magyarság azon, hogy ha őt kifosztani és elpusztítani igyekvő erő tartja kezében azokat a legfőbb összefüggéseket, és azoknak a legfőbb közvetítéséknek a világát, amelyek az emberi életet meghatározzák.

Azért nincs igazság, és nincs igazságtétel, mert a magyarság tragédiájának mélyén az ember tragédiája értelmezhető.

- vonta le a végkövetkeztetést Bogár.

És ehhez képest az már tényleg semmi, hogy Bagdy Emőke pszichológus történelmileg traumatizált nemzettestről és lélekről beszéljen a videóban, Bencze Izabella pedig irányított népbutításról, ami tömeges abortuszokhoz és a vallás elhagyásához vezetett, miközben a film különböző pillanataiban vágóképeken Rákosi, Kádár, Nagy Imre és Gyurcsány meg Bajnai tűnjön fel egymás után, nevük említése nélkül.

Az igazság soha nem késő megtekinthető a Youtube-on, az általunk idézett részek a második és a harmadik videóban láthatóak. De megtekintését jó szívvel senkinek nem ajánljuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.