Meglett Wowa, aki Vova. A Vova

Egyéb
2014 január 10., 13:26

Az információs szupersztráda pillanatok alatt leszállította az évtizedes kérdésre a megoldást, hogy kinek a negatívjait találták meg húsz évvel ezelőtt egy susnyás foghíjtelken.

Mielőtt eláruljuk a már címben elrejtett megoldást, a rövid előzmény.

A Fortepannál jelentkezett egy ember:

A 90-es évek elején találtam egy halom fekete-fehér negatívot Budapesten, WOWA felirattal. A ferencvárosi Liliom utca egyik foghíjában, a deszkakerítés kapuja félig nyitva volt és kiváncsiságból benéztem a palánk mögé. Sokminden volt eldobálva a gazos területen, többek közt 11 tekercs Ilford negatív is.

A megtalálónak az volt a gyanúja, hogy egy feltört kocsiból a tolvajok bedobhatták a számukra értéktelen dolgokat a kerítés mögé. Ő is megpróbálta megkeresni a negatívok tulajdonosait, még a német fotóklubnak is írt, de hiába. Ezért most eljutatta a képeket a Fortepanra, azok meg kikerültek a 444 címlapjára.

És innen felgyorsult a 20 éve megállt idő. Előbb DJ Palotait ismerték fel az olvasók, bár az egyik kommentelő szerint az nem lehet, mert ő sokkal magasabb.

03

Volt egy kép a fotósról is, bár lehet, hogy az nem sokat segített:

08

A megoldás mégis perceken belül meglett, mert valaki felismerte egy másik képen, és azonnal jelzett neki. A Hollandiában, Magyarországon és Erdélyben készült képek készítője magyar, és tényleg Wowa, de nem dupla W-vel.

Németh Vlagyimir, Vova maga jelentkezett nálunk,

Hahó, enyémek a negatívok!! Tényleg feltörték egy holland barátom kocsiját, akinél a negatívjaim voltak. Sose hittem volna, hogy előkerülnek valamikor.
És egyébként a hatodik képen az tényleg a Palotai.

Vova a budapesti kulturális élet legendás alakja, ő alapította a Tilos az Á-t. Felhívtuk, elmesélte a képek történetét.

"A képek valamikor a nyolcvanas évek közepén készültek, Szerettem fotózni, egy holland barátom meg elkért pár negatívot, hogy Amszterdamban kiállítást rendezzen belőlük. Amikor visszahozta a negatívokat, felszaladt a lakásba, hogy megjött, segítsünk neki felhozni a cuccokat. Mire leértünk, feltörték a kocsiját." - meséli Vova. A holland barátja írta rá a negatívokra a Wowa feliratot.

Vova szelfije

"Elképesztő, hogy húsz év után előkerültek, különösen az Erdélyben készült képeknek örülük. Pontosan nem tudom, hogy mikor voltunk kint, de bőven a Ceuasescu-érában" - mondja Vova.

09

Egy kommentelőnk felismerte volt tanárát az ELTE-BTK-ról az egyik képen, mégpedig ezen

Akinek a haját vágják, Szerdahelyi István, Magyarország jelenlegi nagykövete Japánban

Nem ez az egyetlen mostoha sorsú Vova-negatív. Fotós munkáinak nagy része akkor tűnt el, amikor kiadta a lakását, az albérlő pedig azt hitte a negatívokra, hogy szemét, és kirakta az utcára. Ha megtalálta valaki, jelentkezzen.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.