Lassan vége lehetne a tavasznak, és jöhetne a nyár

időjárás
2014 január 14., 15:26
comments 12

Miért nincs tél?

Az erős frontok elkerülik a térséget, délről, a Földközi-tenger felül pedig folyamatosan enyhe levegő érkezik - magyarázta Berceli Balázs, az Időkép meteorológusa, hogyan úsztuk meg eddig a telet.

Nem azt mondták, hogy lesz?

Január elseje óta már rendszeresen megy a riogatás, hogy most aztán már beüt a fagy. Hidegfront Berceli szerint valóban jött, de nem volt olyan erős, hogy lehűtse a levegőt. Egy-két napig volt csak hideg, amikor felszakadt a ködtakaró, észak-nyugatira fordult a szél, nedves légtömegek érkeztek, de ez is hamar elmúlt.

Volt már ilyen, hogy nem volt tél?

Nem is annyira rég, 2006-7 fordulóján. Nagyjából 3-4°C-kal volt enyhébb az időjárás a sokévi átlaghoz képest.

Nem is lesz már soha hideg?

A 2006/7 után is volt kemény tél, bár úgy tűnt, hogy nem lesz többé már. A következő december is nagyon enyhén indult, aztán karácsony előtt jött a hideg, eltartott januárnak majdnem a feléig. Utána megint klassz idő volt, aztán februárban újra jött a kemény tél.

Melegszünk, nem melegszünk?

Az elmúlt 10 év telét figyelembe véve voltak enyhe, és voltak nagyon hideg, havas telek is. Azonban a legtöbbször az volt a jellemző, hogy a hidegebb és az enyhébb időszakok gyakran váltogatták egymást, tehát egy hét kemény fagy után megenyhült az idő, ez kitartott nagyjából egy hétig, majd megint hidegebb hét következett. Összességében azonban nem jelenthető ki, hogy egyre enyhébb teleink lettek volna.

Meglesz-e ennek a böjtje?

Ismerjük a népi károgást. Nyilván lesz még hideg, de a meteorológusok csak 5-7 napra vállalnak erős garanciát az előrejelzésre. Az alapján a héten marad az enye idő, sőt hétvégén 13-14 fok várható az ország déli, délnyugati részén.

photo_camera Forrás: Időkép

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.