Bánffy Miklósról rendeznek konferenciát pénteken

Tbg
történelem
2014 január 15., 09:27
comments 2
photo_camera Bánffy Miklós

A szervező az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, amelynek sajnos honlapján egy sort sem írnak a programról, mi is az MTI-ből tájékozodunk. De Bánffyra valóban érdemes pár órát szánni, ez a könyve egyenesen kötelező.

"A konferencia központjában az író, politikus, rendező életművének megjelenése és angliai kiadása áll - közölték a szervezők az MTI-vel. A rendezvény első részében a művészet és inspiráció témakörében hangzanak el előadások, a másodikban pedig Bánffy Miklós (1874-1950) műveinek nemzetközi recepciójáról és kiadásairól lesz szó."

Ő volt az a magyar külügyminiszter, aki a trianoni szopó után próbált rendet vágni a magyar diplomáciában, elfogadtatni a Nyugattal az immár független Magyarországot.

Nem diplomatának készült, de akkoriban az arisztokraták eléggé sokoldalúak voltak, ő például az Operaház díszlettervezői pozíciójából lett Bethlen főtárgyalója.

Járta az európai konferenciákat, ahol igencsak nehézkes volt a háborúban vesztes ország színeiben brillírozni, a legtöbb akadályt mégis a magyar belpolitika furmánykodása állította elé - főként a royalisták, IV. Károly hívei és a Habsburg közigazgatásból itt maradt veterán diplomaták.

Emlékirataiból elég jól össze lehet rakni azt az időszakot, ami a Habsburg monarchia végétől, a Tanácsköztársaságon keresztül végül a Horthy korszakhoz vezetett. Műveit nemcsak magyarul, de angol nyelven is elkezdték kiadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.