Mégis lehet gázos vonal az atompaktumban

gazdaság
2014 január 16., 13:48
comments 58
  • Orbán Viktor az atomalku aláírásakor a Déli Áramlat megépítését is biztosra ígérte.
  • Az Európai Bizottság már megírta Moszkvának is Budapestnek is, hogy a Déli Áramlat tervezett formája sérti az EU-s jogot.
  • A Kommerszant orosz lap arra utalgat, hogy a gázvezeték és a paksi erőmű ügyét összekötötték.

Megy a találgatás, hogy miért jó az oroszoknak a saját pénzükből új atomerőművet építeni Magyarországon, állítólag igen kedvező törlesztési feltételekkel.

Lázár János határozottan tagadja, hogy bármi titkos záradék lenne az ügyben. Egyértelműen azt mondta, hogy a gázszerződéseknek sincs köze a paksi alkuhoz.

A Kommerszant orosz lap tudósítójának azonban feltűnt, hogy Orbán Viktor azt mondta Putyinnal közös sajtótájékoztatóján a Déli Áramlatot illetően, hogy  "A szerződésben vállalt kötelezettségeinket teljesíteni fogjuk".

(A Déli Áramlat egy tervezett gázvezeték, ami Törökország - Bulgária - Szerbia - Magyarország - Ausztria útvonalon hozna orosz gázt, leágazásokkal Görögország, Horvátország és Szlovénia felé is. Az orosz vezetéképítési ambíciókról itt olvashat részletesen.)

A Kommerszantot tudósító Andrej Kolesznyikov a sajtótájékoztató után odement jópofizni Alekszej Millerhez, aki a Gazprom elnöke. A Gazprom az orosz állami gázcég, ők építenék a Déli Áramlatot, atomhoz nincs közük, de Miller ott volt ezen az eseményen is. December 11-én pedig Budapesten volt, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. Arról a tárgyalásról a magyar kormány nem számolt be, csak utólag, amikor az oroszok már nyilvánosságra hozták. Kolesznyikov arról kérdezgette Millert, hogy

"Most az történt, hogy például a magyarok megerősítették, hogy mindenféle nyomás ellenére megépítik a Déli Áramlatot?" -

Miller pedig azt mondta erre, hogy "például igen, például a magyarok". Majd megerősítette, hogy a Déli Áramlat mindenképpen elkészül, pontos határidőre.

Ez a szál azért izgalmas, mert december 4-én az Európai Bizottság energetikában illetékes főigazgatója az Európai Parlamentben bejelentette, hogy a

Déli Áramlat szerződései sértik az EU-s jogot.

Erről az energetikai biztos - a német Günther Oettinger - addigra levelet is írt az érintett kormányoknak, így a magyarnak és az orosznak is.

Az Európai Bizottság szerint sérti az EU-s jogot, hogy a vezeték tulajdonosa és a belé rakott gáz szállítója is a Gazprom lesz. Az EU-ban a szállítást, a nagykereskedelmet és a szolgáltatást a gáziparban tulajdonosi szinten szét kell választani. Sérti az EU-s jogot, hogy a Gazpromon kívül más nem szállíthat gázt a Déli Áramlatban. És sérti az EU-s jogot az is, hogy a várható tarifák nincsenek egyértelműen meghatározva.

A bizottság élesen követeli, hogy a Déli Áramlatról szóló szerződést írják át. Az oroszok erre nem hajlandók. Orbán Viktor Moszkvában az oroszok szerint azt ígérte, hogy Magyarország kitart majd, jöjjön bármilyen fenyegetés vagy büntetés Brüsszel részéről.

Az egész vita ősszel lesz nagyon érdekes, amikor feláll az új bizottság. Oettinger biztos elkötelezetten ellenzi az orosz befolyást az európai gázkereskedelemben. Az a pletyka, hogy az olaszok megpróbálják megszerezni az energetikai biztos helyét, és ha ez sikerül, akkor az új biztos sokkal puhább lesz a Déli Áramlat ügyében. Ha viszont marad a mostani vonal, akkor ebből még nagy balhé lehet.

Az oroszok azzal érvelnek, hogy a Déli Áramlat kormányközi szerződések alapján készül, amit nem érinthet az EU-s jog. Az Európai Bizottság mostani álláspontja szerint ez badarság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.