Oroszországot aggasztják a brutális magyar rendőrök és a sajtószabadság helyzete

politika
2014 január 16., 09:49
comments 64

Csattanós választ adott Oroszország a folyamatos emberi jogi csesztetésre. Az orosz külügyminisztérium elkészítette saját beszámolóját a szabadságjogok európai helyzetéről. Mit mondjak, elég rohadt élete van Európa elnyomott polgárainak.

Az orosz külügyminisztérium jelentése alapján nem szívesen lennék kisebbség Hollandiában.

A 153 oldalas jelentésből kibontakozó kép alapján az EU országai tele vannak nácikkal és idegengyűlölőkkel, az uniós polgárok pedig, ha éppen nem náculnak vagy idegengyűlölnek, akkor homoszexuális propagandát terjesztenek.

Az előbbiben komoly szerep jut egy kis országnak Európa szívében. Egy országnak, ami a minap pár évtizedre eladósította magát Oroszországnak, egy atomerőműért cserébe.

Magyarországnak.

Nézzük, miért:

  • Magyarországon lábbal tiporják az alkotmányosságot: Az új alkotmány nem felel meg az európai demokratikus normáknak, ráadásul öt hét alatt, érdemi vita nélkül fogadták el.
  • Az alkotmányban teszik felelőssé a kommunistákat a kommunisták bűneiért, ezzel pedig nyilván az ellenzék vezető erejét akarják ellehetetleníteni.
  • A kommunista vezetőktől még a nyugdíjkiegészítésüket is elvették.
  • Nem biztosított a bíróságok függetlensége.
  • Regisztrációhoz kötötték a választási részvételt.
  • A politikusok döntenek arról, hogy mi lehet egyház.
  • A tiltakozások hatására ugyan enyhítettek a sajtó szabadságát korlátozó törvényeken, de a médiafelügyeletben még mindig garantált a kormánypárti kontroll.
  • Elnyomják a romákat. A romák nagy része munkanélküli, vagy idénymunkás. A hátrányos megkülönböztetés miatt nehezebb elhelyezkedniük és őket építik le elsőként. Minden szocio-ökonómiai mérőszám szerint a nemzeti átlag alatt vannak.
  • Ráadásul itt van az antiszemitizmus is. 2011-13 között 150-nél is több antiszemita incidenst követtek el.
  • A börtönök tömöttek, a börtönkoszt rossz, ítélet nélkül tartanak évekig fogva embereket.
  • A rendőrök pedig brutálisak, gyakran követnek el túlkapásokat, amiknek elsősorban romák az áldozatai.

Az orosz külügyminisztérium jelentését az EU emberi jogi helyzetéről (nem hivatalos angol fordítás) innen töltheti le. (Via Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.