Ennél nagyobb megkövült pókot még nem találtak

TUDOMÁNY
2014 január 18., 11:40
comments 11
photo_camera Forrás: University of Kansas

1984-ig egyetlen pókfoszíliát sem találtak a Júra-időszak kőzeteiben. Akkor Oroszországból került elő egy. A 21. században megváltozott a helyzet. A kínai Taohukou közelében nagy pókfoszília-lelőhelyre bukkantak a helyi parasztok.

Ők azóta elég nagy tempóban ássák ki a megkövült rovarokat és pókokat, amiket aztán a pekingi egyetem kutatói, rendszerint Újév körül átnéznek és megszerzik az érdekesebb darabokat.

Így került elő az eddigi két legnagyobb megkövült pók.

photo_camera Forrás: University of Kansas

Mondjuk ezek sem óriásiak. A testük mindössze 1,65 centiméter, leghosszabb lábuk 5,82 centiméter.

De nem is méretük miatt igazán érdekesek, hanem mert közvetlen átmenetet jelentenek az őspókok és a napjainkban is élő pókok között. (Via Futurity)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.