300 éves faépületek égtek egy norvég faluban

katasztrófa
2014 január 19., 13:28
comments 2

Tűzvész pusztított hajnalban egy északnyugat-norvégiai faluban, ahol a világörökség részét képező, 200-300 éves faépületek, a norvég faépítészet remekei találhatók.

Az Oslótól 200 kilométerre északnyugatra fekvő, 1200 lakosú Laerdalsoyriban 90 embert vittek kórházba, többségüket füstmérgezéssel, és több százat menekítettek ki otthonukból.

A tűzvészben 16 épület teljesen leégett, köztük ipari létesítmények és hétvégi házak. A lángok martalékává vált három épület a régi faluközpontban, ahol a történelmi és építészeti értéket képviselő épületek találhatók.

photo_camera Fotó: Reuters / Arne Veum / NTB Scanpix

A tűz szombat este kezdődött, és az erős szél által felkorbácsolt lángok házról házra gyorsan terjedtek. Több mint száz tűzoltó vett részt az oltásban még vasárnap délelőtt is.

A rendőrök arról panaszkodtak, hogy a média drónokkal kamerákat küldött a helyszínre, ami miatt egy oltást végző helikopter nem tudott időben elindulni.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet.

A 90-es években havonta gyújtottak fel fatemplomokat a magukat pogánynak képzelő norvég black metal zenészek, részben erről is írtam itt. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.