Hétméteres oszlopok, birodalmi sas és Gábriel arkangyal emlékeztethet a német megszállásra a Szabadság téren

2014 január 19., vasárnap 20:45
67

Párkányi Raab Péter pályaművét választották ki, hogy az V. kerületi Szabadság téren Magyarország náci megszállásának állítson emléket, legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amiket Pásztor Tibor, a kerület szocialista képviselője osztott meg blogján.

Az év legelején a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, ami szerint a kormány  társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulóra, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás az V. kerületi Szabadság téren. A kormányrendelet arról is rendelkezett, hogy az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Pásztor vasárnap este tette ki blogjára azokat a dokumentumokat, amelyek állítása szerint a szerdai, rendkívüli önkormányzati ülés egyetlen napirendi pontját jelentik majd: látványterveket és a műszaki leírást, valamint Lázár János levelét, amiben a képviselők támogatását kéri a szobor tervére.

szobor_nacik

Az általa megosztott leírásból az is kiderül, hogy a kompozíció teljes magassága közel hét méter lenne, egy német birodalmi sas és Gábriel arkangyal alakjából, valamint 13 oszlopból és kapuzatból állna. A leírás szerint a szelídebb Gábriel jelképezi Magyarországot, akit elnyom az erősebb sas. Ez a narratíva a jól ismert áldozatszerepre játszik rá, mintha a magyar közigazgatásnak semmi köze nem lett volna ahhoz, ami Magyarországon a második világháború előtt, alatt történt.

Szintén közzétett egy szakvéleményt is, amit Melocco Miklós és Benedek György nevében írtak alá. Ebben az áll, hogy a

a koncepcióterv egyedülálló, művészeti értéke kimagasló, szimbolikája példátlan, ezért úgy gondoljuk, hogy ezt a műalkotást kell megvalósítani a Szabadság téren!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt