Hétméteres oszlopok, birodalmi sas és Gábriel arkangyal emlékeztethet a német megszállásra a Szabadság téren

POLITIKA
2014 január 19., 20:45

Párkányi Raab Péter pályaművét választották ki, hogy az V. kerületi Szabadság téren Magyarország náci megszállásának állítson emléket, legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amiket Pásztor Tibor, a kerület szocialista képviselője osztott meg blogján.

Az év legelején a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, ami szerint a kormány  társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulóra, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás az V. kerületi Szabadság téren. A kormányrendelet arról is rendelkezett, hogy az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Pásztor vasárnap este tette ki blogjára azokat a dokumentumokat, amelyek állítása szerint a szerdai, rendkívüli önkormányzati ülés egyetlen napirendi pontját jelentik majd: látványterveket és a műszaki leírást, valamint Lázár János levelét, amiben a képviselők támogatását kéri a szobor tervére.

szobor_nacik

Az általa megosztott leírásból az is kiderül, hogy a kompozíció teljes magassága közel hét méter lenne, egy német birodalmi sas és Gábriel arkangyal alakjából, valamint 13 oszlopból és kapuzatból állna. A leírás szerint a szelídebb Gábriel jelképezi Magyarországot, akit elnyom az erősebb sas. Ez a narratíva a jól ismert áldozatszerepre játszik rá, mintha a magyar közigazgatásnak semmi köze nem lett volna ahhoz, ami Magyarországon a második világháború előtt, alatt történt.

Szintén közzétett egy szakvéleményt is, amit Melocco Miklós és Benedek György nevében írtak alá. Ebben az áll, hogy a

a koncepcióterv egyedülálló, művészeti értéke kimagasló, szimbolikája példátlan, ezért úgy gondoljuk, hogy ezt a műalkotást kell megvalósítani a Szabadság téren!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.