Betiltották az autópályák melletti pártplakátokat

POLITIKA
2014 január 20., 08:57
comments 16

Egy kormányrendelettel kiiktatta a főutak, autópályák melletti kampányplakátokat Orbán Viktor sk..

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg "a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X. 21.) kormányrendelet módosítása. Egy lényeges ponton változott a szabályozás, egyértelműen beemelte a reklámok közé a választási plakátokat is.

plakatok

Márpedig ha ide tartoznak a választási plakátok, akkor a következő szabályozás vonatkozik rájuk az eredeti kormányrendeletben:

Jogellenes azon reklám célú berendezés a kihelyezés időpontjától függetlenül,

a) amely közvilágítási-, villany- és telefonoszlopon került elhelyezésre, tekintet nélkül azok közúthoz viszonyított helyzetére,

b) amely a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, az út tartozékán került elhelyezésre, a közút úttesten kívüli burkolatlan területe, a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével,

c) amely a közút lakott területen kívüli szakasza mellett a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetében száz méteren belül került elhelyezésre, illetve, ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklám célú berendezés 4 m2-nél nagyobb.

Eredetileg ezt a korlátozást az autópályák, főutak melletti reklámok visszaszorítására vezették be. Arra hivatkoztak, hogy az egyre sűrűbb plakáterdő elcsúfítja a környezetet és elvonja a járművezetők figyelmét, így akár balesetveszélyes helyzeteket is teremthet.

Aztán kiterjesztették a korlátozást a nemcsak a településeken kívül óriásplakátokra, hanem lámpa-, villany- és telefonoszlopokra is.

És bár nem elhanyagolható szempont a biztonságos közlekedés, de a szabályozás meghozatalakor többen is emlékeztettek arra, hogy a megregulázott autópálya- és villanyoszlopreklámok piacán messze nem volt akkora piaci részesedése Simicska Lajos cégének, mint a hirdetőoszlopok területén.

Egy MSZP-s képviselő decemberben megkérdezte Navracsics Tibort, hogy a különböző közműves oszlopokon plakátozhatnak-e a pártok.

Navracsics Tibor január hatodikán azt válaszolta, hogy szerinte a korlátozások nem vonatkoznak a politikai választási plakátra.

Most úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor aláírását viselő rendeletmódosításnál más eredményre jutottak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.