Betiltották az autópályák melletti pártplakátokat

POLITIKA
2014 január 20., 09:57

Egy kormányrendelettel kiiktatta a főutak, autópályák melletti kampányplakátokat Orbán Viktor sk..

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg "a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X. 21.) kormányrendelet módosítása. Egy lényeges ponton változott a szabályozás, egyértelműen beemelte a reklámok közé a választási plakátokat is.

plakatok

Márpedig ha ide tartoznak a választási plakátok, akkor a következő szabályozás vonatkozik rájuk az eredeti kormányrendeletben:

Jogellenes azon reklám célú berendezés a kihelyezés időpontjától függetlenül,

a) amely közvilágítási-, villany- és telefonoszlopon került elhelyezésre, tekintet nélkül azok közúthoz viszonyított helyzetére,

b) amely a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, az út tartozékán került elhelyezésre, a közút úttesten kívüli burkolatlan területe, a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével,

c) amely a közút lakott területen kívüli szakasza mellett a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetében száz méteren belül került elhelyezésre, illetve, ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklám célú berendezés 4 m2-nél nagyobb.

Eredetileg ezt a korlátozást az autópályák, főutak melletti reklámok visszaszorítására vezették be. Arra hivatkoztak, hogy az egyre sűrűbb plakáterdő elcsúfítja a környezetet és elvonja a járművezetők figyelmét, így akár balesetveszélyes helyzeteket is teremthet.

Aztán kiterjesztették a korlátozást a nemcsak a településeken kívül óriásplakátokra, hanem lámpa-, villany- és telefonoszlopokra is.

És bár nem elhanyagolható szempont a biztonságos közlekedés, de a szabályozás meghozatalakor többen is emlékeztettek arra, hogy a megregulázott autópálya- és villanyoszlopreklámok piacán messze nem volt akkora piaci részesedése Simicska Lajos cégének, mint a hirdetőoszlopok területén.

Egy MSZP-s képviselő decemberben megkérdezte Navracsics Tibort, hogy a különböző közműves oszlopokon plakátozhatnak-e a pártok.

Navracsics Tibor január hatodikán azt válaszolta, hogy szerinte a korlátozások nem vonatkoznak a politikai választási plakátra.

Most úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor aláírását viselő rendeletmódosításnál más eredményre jutottak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.