Mérhető-e Ócsához bármilyen kormányzati fejreállás?

POLITIKA
2014 január 20., 10:45
comments 46

Az ócsai lakóparkban az a különleges, hogy már akkor lehetett tudni, hogy úgy hülyeség, ahogy van, amikor kitalálták, de senki nem mert szólni az ötletgazdának, hát megcsinálták. Mégiscsak jobb, ha a gyakorlatban derül ki, hogy kevesen szeretnének elköltözni néhány száz kilométerre addigi otthonuktól és rokonaiktól, egy még Ócsától is messze lévő lakóparkba.

photo_camera Fotó: Pelsőczy Csaba/kormany.hu

Hiába készültek a házak végül luxusáron (500 ezer forint/négyzetméter), talán az jelentett visszatartó erőt, hogy a rezsicsökkentés is csak gyenge hullámokban érte volna el a lakóparkot, ahol gáz helyett fával lehet fűteni.

Az egész ócsai telep kicsit olyan, mintha valaki Akasztón építene egy stadiont a semmi közepén, de Stadler legalább a saját - jó, adócsalásból szerezett - pénzéből építette. Most persze simán kaphatna rá akár állami támogatást.

A 80 ház alig került többe 2,5 milliárdnál, ezzel például csak második egy másik legendás ötlet, a kormányzati negyed mögött. Ez volt a Gyurcsány-kormány nagy ötlete, amivel igazán maradandót alkottak volna, de úgy maradt, mint az összes többi, nem is annyira maradandónak szánt ötlet. Kiválasztották a Nyugati pályaudvar mögötti helyszínt, kihirdették a tervpályázat győztesét, aztán kiderült, hogy ez mégsem úgy működik, hogy magánpénzből felépül 35 milliárdból, a kormány kibérli, a már nem használt ingatlanokat meg eladja 100 milliárdért, és még nyer is az üzleten. Az időközben előkerülő számos probléma miatt lefújták a projektet, elköltöttek rá kilencmilliárdot, igaz ennek nagy része ingatlanmegszerzésre ment.

kormanyzatinegyed

Messze nem került ennyibe, de az elbarmolt projektek tökéletes szimbóluma alighanem az Időkerék. Az óriási, nyolc méter átmérőjű homokóra az eredeti tervek szerint évnete 12,5 métert gördült volna a Felvonulási téren egy acélsínen, mígnem végül megérkezik az Ajtósi Dürer sorig, alig 64 év alatt. Nagy ötlet, már az ezredfordulós szilveszterre át akarták adni, de végül az uniós csatalkozásunk lett a megfelelő időpont, az átadáson részt vett Medgyessy Péter is, joggal, hiszen a 350 millió forintos költségből 220 milliót az állam állt, a Miniszterelnöki Hivatal szerint ez lehet Magyarország szimbóluma. Igaz, kicsit már módosultak a tervek, az Időkerék egy helyben állt, és betolták a fák közé. Forogni nem forgott, szilveszterkor akarták megfordítani minden évben, de voltak műszaki gondok is vele, 2011-től meg már egyáltalán nem forgatják.

photo_camera Forrás: wikipedia/kozeg

Emlékszik még valaki arra a ronda bazársorra, ami a Károly körúton volt, és aminek a helyén most egy kicsit furcsa park van? Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ott már a park sincs, van helyette viszont egy Városháza Fórum. Ez magába foglalta volna a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget is. A főváros 2008 áprilisában kiírt építészeti tervpályázatát Erick van Egeraat nyerte, de papíron maradt minden. Azért így is elment a projektre összesen 811 millió forint, a vége valahol 42 milliárd lett volna. A Demszky-örökséget Tarlós aztán lefújta. Maradt a park, ennyiért azért kicsit drágán, és a parkolók a Városháza udvarán.

Mindezeket persze akár felül is irhatta volna az 1996-os világkiállítás vagy bármelyik labdarúgó Európa-bajnokság, ha lehetőséget kapunk a megrendezésére. De nem jutottunk el odáig. Azért így is maradt pár bezárt uszoda szerte az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.