Az állam visszavonta két, korábban már engedélyezett pénztárgép engedélyét

Visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE nevű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). A MKEH honlapján olvasható indoklás szerint a döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett pénztárgépek a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt adóelkerülésre és rejtett funkcióikkal jogsértő célokra használhatók.

Az engedélyét elvesztett SAM4S NR-300-t még ma is hirdették a Facebookon.

„A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött” – írja a MKEH. A hatóság saját hatáskörében vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát. Bár ezekre a géptípusokra sok megrendelést adtak le, valójában csak pár tucat gépet hoztak forgalomba.

Akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell másik, engedéllyel rendelkező pénztárgépről. Engedéllyel rendelkező pénztárgépeket a NAV által üzemeltetett honlapon lehet rendelni, a hatóság január 23-ig 81 pénztárgéptípust engedélyezett, „így megítélése szerint kellő választék áll az érintettek rendelkezésére” – írja az MTI.

Az Alt Cash Kft.-nek így egyetlen forgalmazható online géptípusa sem maradt.

Egy másik gépet, a SAM4S NR-270-es típust a MKEH korábban előzetesen engedélyezte, majd a forgalmazási engedélyt visszavonta. Ez volt az a modell, amire az NGM-mel kötött megállapodás alapján a forgalmazó vállalta, hogy az első 10 000 felhasználónak 2013. november 30-ig nettó 100 000 forintért biztosítja.

A Japan Cash Companynak is a most visszavont volt az egyetlen engedélyeztetett online kasszája.