Eladták a Népszabadságot meg a Nemzeti Sportot

Média
2014 január 23., 11:08
comments 8

Nyolc megyei napilap, a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, a hot! magazin, a Lakáskultúra a Fanny, a mindmegette.hu és más kiadványok is az osztrák Vienna Capital Partnershez (VCP) kerülnek a Ringier-től és az Axel Springertől.

Ez a történet még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor Németországban és Svájcban döntöttek a Ringier és az Axel összeolvadásáról. Ezt a legtöbb országban, ahol mindkét cég jelen volt, meg is csinálták, de Magyarországon a Versenyhivatal (GVH) keresztbe feküdt a fúziónak. Azért aggódtak, hogy az új Ringier-Axelnek a Blikkel, a Népszabival és a megyei lapokkal együtt túl nagy befolyása lenne.

Itt jött be a képbe a VCP, aki most megveszi a cégektől a lapok egy részét, hogy a GVH jóváhagyhassa az Axel-Ringier fúzióját. Meg persze még a VCP mostani lap vásárlását is jóvá kell hagyniuk, de ezzel valószínűleg nem lesz gond.

Az sajnos ma sem derül ki, hogy pontosan ki áll a VCP mögött, de a Kreatív tavaly májusban Fideszhez köthető gazdasági csoportokat emlegetett a háttérben.

A VCP-nek most is van érdekeltsége Magyarországon, így például tulajdonrészre az FHB Bankban (ennek egyik tulajdonosa Spéder Zoltán, aki tulaj az Indexet is kiadó CEMP-ben is) és érdekeltek a BorsodChem-ben is.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.