Holtan, egy Kijev melletti erdőből került elő az egyik ismert ukrán ellenzéki aktivista

külföld
2014 január 24., 13:10
comments 44

Egyre több részlet derül ki az ukrán tüntetések egyik első áldozatának haláláról. Jurij Verbickij egy ismert szeizmológus volt. Holttestét január 22-én, egy Kijev melletti erdőben találták meg. Több bordája is törött volt, a csuklóján és a ruháján pedig ragasztószalag nyomait fedezték fel.

Verbickij a kezdetektől támogatta a fővárosban zajló, uniópárti, kormányellenes tüntetéseket, rendszeresen feltűnt a rendezvényeken, arról is ismert volt, hogy forró teát hordott a Majdajon táborozó tüntetőknek.

Január 21-én tűnt el, barátjával, Ihor Lucenkóval együtt. Lucenko ellenzéki újságíró, és szintén fontos szereplője a két hónapja zajló tüntetéseknek. Ő 22-én előkerült, komoly sérülésekkel és hiányzó fogakkal. Beszámolója szerint a 21-ei tüntetéseken a rohamrendőrök támadása után Verbickij szemsérülést szenvedett, őt kísérte el az egyik közeli kórházba.

Ott tíz ismeretlen férfi megtámadta, majd elrabolta őket. Egy furgonnal egy Kijev melletti erdőhöz hajtottak, majd egymástól is elzárva egy elhagyatott épületbe vitték be a két férfit.

Nem sokkal később elkezdték kihallgatni őket, közben folyamatosan verték őket. Zsákkal a fejükön kellett térdepelniük, miközben kérdezték őket. Kihallgatóik főleg arra voltak kíváncsiak, hogyan szervezik és ki finanszírozza a tüntetéseket.

Lucenko beszámolója és Verbickij holttestének előkerülése hatalmas felháborodást váltott ki a tüntetők között.

Az ukrán belügyminiszter tagadta, hogy a karhatalmi szerveknek bármi köze lenne a támadáshoz, de Lucenko szerint az alapján, hogy milyen hatékonyan és profin hallgatták ki őket, elrablóik rendőrök lehettek. A támadók amilyen hirtelen érkeztek, olyan hirtelen hagyták is magára Lucenkot, aki képes volt kisétálni az erődből, és megmenekült. Verbickij viszont nem élte túl, halálát valószínűleg a fagy okozta. (via rferl.org)

Brutális oszlatót léptettek elő

Közben pénteken Viktor Janukovics ukrán elnök az elnöki hivatal élére nevezte ki  Andrij Kljujevet, aki az ellenzék szerint tavaly novemberben utasítást adott a kijevi EU-párti diáktüntetés brutális rendőri szétoszlatására.

Klujev eddig a befolyásos kormányhivatalnak, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak a vezetői tisztét töltötte be. Az ellenzék nemtetszése ellenére tagja lett annak a kormányzati küldöttségnek, amely a politikai válság rendezését célzó tárgyalásokon vett részt a héten.

Ukrán médiaforrások szerint az államfőhöz hasonlóan donyecki származású politikus, oligarcha - akinek főként a villamosenergia-szektorban vannak érdekeltségei - régóta Janukovics közvetlen környezetéhez tartozik, és szoros politikai, üzleti kapcsolatban áll Mikola Azarov miniszterelnökkel. Háromszor töltötte be a miniszerelnök-helyettesi tisztet, 2003-ban, 2006-ban és 2010-ben.

Elődjét, Szerhij Ljovicskint a múlt héten menesztette az elnöki hivatal éléről az államfő, és tanácsadójának nevezte ki. Ljovicskin még tavaly benyújtotta felmondását a kijevi EU-párti tüntetések kezdete után, de akkor Janukovics nem fogadta el azt. Ljovicskin Dmitro Firtas földgáz-kereskedelmi és vegyipari érdekeltségekkel bíró ukrán oligarcha üzletfele. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.