Jesszus! 306 az euró! Váltsak?

bankmonitor
2014 január 24., 14:07
comments 16

Jó nagyot bukhat az, aki túlságosan ijedős és a forint egy éve nem látott gyengülését látva gyorsan euróba menekíti a vagyonát. Egy ilyen lépésnek ugyanis komoly költségei vannak, amelyeknek részben vagy egészben meg kell térülniük ahhoz, hogy ne veszítsünk nagyot egy ilyen lépéssel.

Lássuk, melyek ezek a költségek:

  • Az átváltás költsége. A vételi és az eladási árfolyam közötti különbség körülbelül 1-1,5 százalék.
  • Kamatveszteség. Ha egy évre lekötjük a megvett eurót csak 2 százalékot fog fialni, míg egy forintbetét ugyanilyen időtávon 3,5 százalékot hoz.
  • A devizaszámla költsége. Ez persze megspórolható, ha frissen vett eurónkat a párnacihában tartjuk. Ám ekkor még azt a sovány kamatnyereséget is elveszítjük, amit a devizaszámlán elhelyezett euró után egyébként megkaphatnánk.
  • Mindezt összeadva kiderül, hogy a forintnak újabb 3-3,5 százalékot kell gyengülnie ahhoz, hogy a váltás költségei megtérüljenek. Tehát 316 forintos euró árfolyamnál leszünk a pénzünknél.

Mit hozhat a jövő?

Lehet, hogy további forintgyengülést, de a nekünk kellő 316 forintos árfolyamot azért aligha. Az elmúlt években csupán egy-két napig tartózkodott a jelzett árfolyamszint felett a forint.

bankmonitor

De vajon reális-e, hogy 316 forintnál is kevesebbet fog érni nemzeti fizetőeszközünk? Ennek kevés esélye van. Miért? Mert a magyar államadósság 40%-a devizában van kimutatva. Ezen adósság kamatkiadása és törlesztése egyenes arányban nő a forint gyengülésével és súlyos plusz terheket ró a költségvetésre.

A fennmaradó, forintban kibocsátott állomány jelenetős részét is külföldiek birtokolják. Ez utóbbi azért fontos, mert egy külföldi számára a forint gyengülés a saját nyereségének csökkenését okozza. Így közvetve a forint gyengülése azt fogja eredményezni, hogy a külföldi befektetők több kamatot fognak elvárni a devizaárfolyam kockázat növekedése miatt.

A forint gyengülése nem utolsó sorban azonnal növeli az államadósság GDP-hez viszonyítva kimutatott értékét.

Fentiekből az következik, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azokat a súlyos következményeket, amiket a tartósan 315 forint feletti euró árfolyam okozna. Korábban is azt láttuk, hogy ezeken a szinteken mind az MNB, mind a kormányjelentős erőket mozgósít, hogy erősödjön a forint. Egyenes következtetésünk tehát, hogy most nem éri meg euróra váltani. Más a helyzet a 290 forintos szint alatt, de arra még a jelek szerint egy kicsit várni kell…

Egy megfontolandó javaslatunk van: érdemes lehet a befektetési alapok között szétnézni, ahol több is befektet deviza alapú eszközökbe: