Szélsőjobbos bál miatt csatatérré vált Bécs belvárosa

Nem tudom merre járt pénteken Vona Gábor, találkozott-e kollégiáival Bécsben, ahol összeeurópai szélsőjobbos bált rendezett a Hofburgban az osztrák Szabadságpárt. Ott volt viszont több ezer tiltakozó, akik igyekeztek megakadályozni a szerintük szégyenteljes, egyébként Akadémiukusok Bálja névre hallgató rendezvényt.

2000 rendőr pórbálta kordában tartani a tiltakozást, zár alá vonták Bécs belvárosának nagy részét, egyébként kevés sikerrel, mert 20 tüntető és öt rendőr is megsérült az összecsapásokban, 14 embert vettek őrizetbe.

Fotó: Reuters

A bál megtartása ellen nyílt levélben tiltakoztak a nácizmus áldozatai is. Nem ez az első hasonló rendezvény, a szélsőjobboldali szervezésű, úgynevezett Korporációs Bált korábban is megtartották, de 2012-ben egyszerűen kitiltották az egykori császári palotából, a Hofburgból. Akkor ugyanaznap akartak megtartani, amikor a holokauszt áldozataira ermlékeztek Ausztriában.

A bál azért költözhetett idén mégis vissza a Hofburgba, mert megváltoztatták a nevét és a Szabadságpárt lett a hivatalos rendezője. A szélsőjobbos, jobboldali populista Szabadságpárt Ausztria harmadik legerősebb pártja, tavaly szeptemberben 21 százalékot szerzett a választásokon. (BBC/MTI)