Két térkép, amely alapján messzemenő következtetéseket vonhat le az ukrán válságról

Hogy mi lehet az oka Ukrajna politikai megosztottságának? A kérdésre a Washington Post két térképpel adott végtelenségig leegyszerűsített választ.

Az elsőn az ukrán politikai pártok regionális támogatottságát láthatják:

Sárgával az ellenzéket, kékkel a kormánypártokat támogató régiókat jelölték a térképen. A sötétebb árnyalat nagyobb támogatottságot jelez. Piros satírozással a tömegtüntetéseket, feketével a megszállt kormányhivatalokat jelölik.Forrás: Max Fisher / Washington Post

A másodikon Ukrajna nyelvi megosztottságát:

Sárgával az ukránul, kékkel az oroszul beszélő régiókat jelölték. Piros satírozással a tömegtüntetéseket, feketével a megszállt kormányhivatalokat jelölik.Forrás: Max Fisher / Washington Post

Az összefüggés egyértelműnek tűnik, de a helyzet ennél azért valamivel összetettebb. Tény, hogy a nyugatpártiként elkönyvelt erők jellemzően az ukránok lakta Nyugat-Ukrajnában, míg Janukovics elnök pártja az oroszok lakta Kelet-Ukrajnában népszerű, azért a politikai ellentétek ennél némileg összetettebbek az országban.

Hogy csak egy példát mondjak, a nyugatos ellenzék vezéralakját, Julija Timosenkót azért börtönözték be, mert megkötötte a gázpaktumot az oroszokkal, akik amúgy kórházi kezelést is ajánlottak a börtönben lebetegedett politikusnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.