Két belügyes leplezte le a tüntetőket alázó ukrán rohamrendőröket

külföld
2014 január 27., 11:40
comments 19

Elmenekült Ukrajnából az a belügyminisztériumi tisztviselő, aki a Mihajlo Gavriljuk megszégyenítéséről készült videót készítette. A TSZN ukrán hírtelevízió megtalálta szintén belügyi dolgozó társát, aki feltöltötte a videót a netre.

photo_camera Ő töltötte fel a netre a videót Mihajlo Gavriljuk megalázásáról.

Ő azt mondta, hogy egy hete még nem hitte el az ellenzéki tüntetők elrablásáról, megalázásáról szóló híreket, amiket a tüntetők túlzásainak gondolt. De aztán a saját szemével is megtapasztalhatta ezt.

"A különleges alakulatok védve érzik magukat" - mondta.

Gavriljukot, akit meztelenre vetkőztetve aláztak a rohamrendőrök, a videó nyilvánosságra kerülése után szabadon engedték. Belső vizsgálatot is indítottak a rendőrségnél, ám ez négy nap alatt még nem vezetett eredményre. A rendőrség annak ellenére sem vont felelősségre senkit, hogy a felvételen sorszámmal azonosítható, illetve arcról felismerhető rendőrök is látszanak.

Amilyen eredménytelen volt a rendőrség belső vizsgálata, annál sikeresebb a videó készítői után indított nyomozás. Miután a nyomozók az összes rokonát kihallgatták, a videó készítője már el is hagyta az országot. "Retteget, és most már én is félek" - mondta erről a TSN-nek arca kitakarását és neve elhallgatását kérő társa.

Azóta amúgy egy másik felvétel is előkerült az esetről:

(Via Kyiv Post, TSZN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.