Mindjárt jön az új KRESZ, de még hozzá lehet szólni

közlekedés
2014 január 27., 11:25
comments 9

Változik a KRESZ, de még lehet észrevételezni, vagy ha valami nem tetszik, esetleg bekönyörögni egy saját balkézszabályt, ami csak a Petőfi és a Kossuth utca sarkán érvényes.

Bónusz: az MTI által érthetetlenné fogalmazott szabályokat magyarra fordítottam.

MTI: Az NFM hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, hogy új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ a tárca közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján. A közleményben emlékeztettek: balesetveszélyes helyzetet okoz, ha az autós az autópályán vagy autóúton kialakuló torlódás miatt fékezésre kényszerül. A javaslat szerint a KRESZ előírná, hogy a jelentős sebességcsökkentést (a jármű megállásáig, vagy a lassítás megszüntetéséig) a jövőben a jármű mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével kell jelezni. A tárca szerint a bevált gyakorlathoz igazodó előírás bevezetésével kevesebb lehet az ütközés a gyorsforgalmi utakon.

Magyar fordítás: ha hirtelen fékezel az autópályán, bekapcsolhatod a vészvillogót, ahogy eddig is mindenki csinálta.

MTI: A módosításban a KRESZ megújítását célzó lakossági felmérésben felmerült javaslat is helyet kapott: az előírások megengedhetik, hogy a forgalmat irányító készülékek piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon csökkenő számsor utaljon az adott fényjelzés megváltozásáig hátralévő időtartamra.

Magyar fordítás: ki lehet írni, mennyi idő van hátra a zöldig, ahogy sok vidéki városban eddig is kiírták

MTI: A közleményben emlékeztettek arra is: a KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott, a hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különböző stílusú közúti jelzés található. A rendeletben a módosítás nyomán az akár 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben kiszerkesztett táblák válthatják fel, a tanulóvezetők így a hatályos KRESZ-ből pontosan azokat a táblaképeket sajátíthatják el, amelyekkel az utak mentén is találkozhatnak.

Magyar fordítás: átrajzolják a táblákat, hogy hasonlítsanak azokra, amik a KRESZ-könyvben vannak

MTI: A rendelkezések néhány, jogszabályban rögzített eltérést megengedhetnek, így például kimondhatják, hogy városképi okokból más közúti jelzésekkel össze nem téveszthető egyedi táblák jelölhetik a helyi közösségi közlekedési eszközök megállóit és a taxiállomásokat.

Magyar fordítás: minden település tervezhet magának saját taxi- meg buszmegálló-táblát

MTI: Több uniós tagállamban kialakult gyakorlat átültetésével új jelzőtábla adhat tájékoztatást az út mellett vagy annak közelében lévő egyházi létesítményről; felirat utalhat a felekezet, vallási közösség és az épület nevére, a szertartások időpontjára. Az információknak különösen olyan idegenforgalmi és üdülőövezetekben lehet jelentősége, ahol az odalátogatók kevesebb helyismerettel rendelkeznek - olvasható az NFM közleményében.

Magyar fordítás: kék tábla, rajta fehér torony, tetején kereszt vagy félhold, alatta kiegészítő felirat: Lajos atya, 9-10-ig

MTI: Mint írták, a műszaki előírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelző lámpa szabályszerű használatának lehetőségét a motorkerékpárosok előtt; az 5-6 cm átmérőjű pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható, és csak kismértékben terheli a jármű elektronikai rendszereit.

Magyar fordítás: motoros nappal világíthat

Az NFM felidézte: a KRESZ e-útdíj bevezetéssel egyidejűleg hatályba lépett módosítása megtiltotta a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek átmenő forgalmát az alsóbb rendű úthálózaton. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján azonban az előzetesen becsülttől jelentősen elmaradó, kismértékű átterelődés mutatható ki a díjköteles szakaszokról a mellékutakra egyes térségekben - foglalta össze a tárca.
Mint írták, a jogalkotó ezért a helyi kereskedelem és gazdaság élénkítése érdekében a megyén belüli célforgalomban enyhíti a korlátozást. A súlyhatár általánosságban 12 tonnára nő, ezzel gyakorlatilag a kéttengelyes tehergépkocsik teljes köre bekerül a kedvezményezettek közé. A pontosabban körülhatárolt tilalom lehetővé teheti, hogy a kijelölt szervek a jelenleginél is hatékonyabban lássák el ellenőrzési feladataikat - írták.

Magyar fordítás: kurvára nem jött be a súlykorlátozás, megint mehet nagy autó kis úton.

Nincs mit.

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.