Stephen Hawking beismerte élete legnagyobb tévedését

TUDOMÁNY
2014 január 27., 09:35
comments 52

A fekete lyukaknak még sincs eseményhorizontjuk, tehát a fény képes átjutni rajtuk, állítja a 70 éves Stephen Hawking, a világ egyik legismertebb fizikusa, aki szerint saját 40 évvel ezelőtt megfogalmazott tétele, miszerint a fekete lyukak mindent elnyelnek, még a fényt is, élete legnagyobb tévedésének bizonyult.

1974-ben Hawking még azt állította, hogy egy fekete lyukból semmi nem szabadulhat, sem az anyag, sem a fény. A fizikus most a kvantummechanika és az általános relativitáselmélet tételeinek fúziójával jutott arra a megállapításra, hogy a fekete lyukak körül nincs az anyagot és a fényt elnyelő eseményhorizont, ahogy eddig godnolta. Ezzel szemben változó méretű látszólagos horizont (apparent horizon) van, amin át a fény kiszabadulhat. És ha ez igaz, akkor olyan sincs, hogy fekete lyuk, mert amiből a fény kijut, az már nem fekete lyuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt