A cigánygyilkosságok elsőrendű vádlottja 1,5 milliós kártérítést kapott jó hírnevének megsértése miatt

2014 január 28., kedd 11:12
111

Másfél millió forintos kártérítést kapott első fokon jó hírnevének és becsületének megsértése miatt K. Árpád – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A cigánygyilkosságok ügyében megvádolt, nem jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Kiss Árpád a Ringier Kiadó Kft. ellen indított személyiségi jogi pert, amiben decemberben hirdetett elsőfokú ítéletet a törvényszék – írja az MTI.

A polgári perben meghozott döntés szerint a Blikk megsértette a felperes jó hírnevét és becsületét 2012. január 2-ai számában közölt Nyafi retteg a halálbrigádtól című cikkének azon tényállításaival, amik szerint a felperes „brutális sorozatgyilkos” és a „számlájára tucatnyi romák elleni támadás írható, amelyekben hat ártatlan ember, közöttük egy kisgyermek vesztette életét”.

Az ítélet indoklása szerint a sérelmezett cikk megjelenésének időpontjában a felperes büntetőjogi felelősségét bíróság nem állapította meg, ennek ellenére a cikkben azt tényként kezelték.

A törvényszék emiatt kötelezte a polgári perben az alperes kiadóvállalatot, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a sérelmezett cikkel azonos helyen és formában tegye közzé az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és fizessen meg a felperesnek másfél millió forintot kamatostul.

Beszéltünk Murányi Marcellel, a Blikk főszerkesztőjével, aki azt ígérte, hogy visszahív, miután beszélt a lapot képviselő ügyvéddel. (Update: Murányi azt mondta: nem értik, a bíróság miért döntött így, és fellebbezni fognak az ítélet ellen.)

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A cigánygyilkosságok büntetőperében tavaly augusztusban kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Budapest Környéki Törvényszék tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpád elsőrendű vádlottat és két társát. Az elsőfokú ítélet szerint a három vádlott 2008-2009-ben 9 helyszínen támadott lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal cigányok otthonara. A bűncselekmény-sorozatban 6 ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként, az ő büntetése első fokon 13 év.

A büntető bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kimondta a rasszista indítékot. Miszori László, az öttagú bírói tanács elnöke szóbeli indoklásában arról beszélt: a vádlottak tudatosan készültek fegyveres támadásokra azokon a településeken, ahol szerintük romák bűncselekményeket követtek el magyarok ellen, a rasszista indíték pedig nemcsak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, hanem a vádlottak sem tagadták.

Az augusztusban kihirdetett elsőfokú ítélet ellen akkor a vádlottak felmentésért, illetve új eljárásért fellebbeztek, így az nem jogerős, a per másodfokon folytatódik. Katonai büntetőeljárás is indult az ügyben. A vádlottak előzetes letartóztatásban maradtak.

Kiss Árpádról itt lehet többet megtudni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt