A rezsicsökkentés is nehéz helyzetbe hozta a Fővárosi Vízműveket

Nehéz pénzügyi helyzetbe hozta a Fővárosi Vízműveket a külföldi befektetők részesedésének visszavásárlása, a rezsicsökkentés és egyéb törvényi változások is, ezért egymilliárd forintos fővárosi gyorssegélyre szorulnak, különben működési engedélyét is elveszítheti a vállalat.

A hvg.hu szúrta ki azt a Fővárosi Közgyűlés elé benyújtott javaslatot, amit a két főpolgármester-helyettes, György István és Bagdy Gábor jegyez.

A működési engedély megtartásához a vállalatnak olyan pénzügyi mutatókat kéne felmutatnia, amire a jelenlegi körülmények között nem képes. Ezért van szükség a tőkeinjekcióra, ami a benyújtók szerint történhet vagy tartozáselengedésként, vagy ingatlanok átengedéseként is. A javaslat szerint az ingatlanokról már meg is indult az egyeztetés a főváros és a vállalat között.

Az anyagi nehézségek mögött az elmúlt években felmerült többletköltségek állnak. 2012-ben a francia Sueztől 12 milliárd forintért vásárolták vissza a vízművek kisebbségi részesedését, ezt a fővárostól kapott hitelből finanszírozták.

A hitel költségei és a rezsicsökkentés 2013-ban 3,946 milliárd forintos többletterhet okoztak a cégnek, ez idén 4,257 milliárd forintra nőhet. Ráadásul a vízközművek 2013 januárjától önkormányzati tulajdonba kerültek, ezzel 70 milliárdos vagyont veszített a cég.