Túlzottdeficit-eljárás indult Horvátország ellen

gazdaság
2014 január 28., 13:11

Túlzott mértékű költségvetési deficitje miatt eljárást indított Horvátország ellen az Európai Unió – jelentették be Brüsszelben az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után. Már korábban lehetett tudni, hogy meg fogják indítani.

Horvátország tavaly július elsején lett az unió 28. tagállama. A brüsszeli Európai Bizottság számításai szerint az idén 6,5 százalék lesz a horvát költségvetés hiánya. A most megindított eljárás értelmében Zágrábnak 2016-ra kell a maastrichti kritériumrendszer szerint megengedett legmagasabb deficitráta, vagyis 3 százalék alá csökkentenie a hiányát.

A brüsszeli bejelentés után Zoran Milanovic miniszterelnök bejelentette, hogy deficitcsökkentő intézkedéseket hoznak a „fenntarthatatlan rendszerek” reformja érdekében. A túlzottdeficit-eljárás megindítását nem büntetésnek, hanem egyfajta korrekciós mechanizmusnak tekinti.

Magyarország ellen is folyt ilyen eljárás, tavaly szüntették meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.