Egyes rákellenes antioxidánsok a dohányosoknál tüdőrákot okozhatnak

TUDOMÁNY
2014 január 30., 20:28
comments 5

Egy új svéd kutatás szerint egyes rák ellen ajánlott antioxidánsok a dohányosoknál és más, nagy kockázatú csoportoknál növelhetik a tüdőrák veszélyét.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amik más molekulák oxidációjának megelőzésével bizonyos rákkeltő sejtkárosodásokat késleltetnek. Az antioxidánsok közé tartozik például az A-, a C- és az E-vitamin, egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők. Hosszú ideig azt gondolták ezekről az anyagokról, hogy rákmegelőző hatásuk lehet, de friss klinikai próbák eredményei szerint a tüdőrákot valójában nem tudják megelőzni. A hatás oka egyelőre ismeretlen – olvasható a Science Translational Medicine című szaklapban.

A Göteborgi Egyetem kutatócsoportja két elterjedt antioxidánst, az E-vitamint és az N-acetil-cisztein (NAC) hatását tesztelte olyan egereken, amik szervezetében kialakulóban volt a tüdőrák. Martin Bergo, a kutatók vezetője elmondta, hogy:

ezek az antioxidánsok háromszorosára növelték a daganatok számát és a tumor agresszivitását is.

Az antioxidáns hatása az adagtól függött, ami azt jelenti, hogy ha kis adagban kapták az egerek, kicsit növekedtek a daganatok, ha nagyobb adagot kaptak, akkor sokat nőttek.

A tudósok megvizsgálták az emberi tüdőráksejteket is, és a laboratóriumi tenyészetben azt találták, hogy az antioxidánsok segítették a rendellenes sejtek növekedését. Bergo szerint lehet, hogy az emberi tüdőrák esetében is hasonló lehet a hatás, mint az egereknél.

cigaretta vintage

Úgy tűnik, az antioxidánsok egy rákellenes fehérje, a p53 termelődésének visszafogásával segítették elő a rák növekedését, bár ugyanezek az anyagok a sejteket károsító szabad gyökök számát is csökkentik. Ha az egerekben és az emberi sejttenyészetben kiiktatják a p53-at, akkor az antioxidánsoknak nem lesz hatásuk.

Kicsi, fel nem ismert tüdődaganatok bárkinél kialakulhatnak, de a dohányosoknál sokkal nagyobb erre az esély. Nekik nem lenne szabad étrend-kiegészítő antioxidánsokat szedni, mert ezek az anyagok felgyorsíthatják a rák növekedését – mondta Per Lindahl, a tanulmány másik szerzője. Az eredményeket mondjuk további kutatásoknak is alá kell támasztaniuk, de én a biztonság kedvéért addig sem fogok cigizni. (Amúgy sem szoktam.)

Mivel az antioxidánsok ártalmasak lehetnek, a tüdőrákosok és a dohányosok csak nagy elővigyázatossággal szedjék őket – kérte Lindahl. A következő lépésben más antioxidánsok hatását is kipróbálják, és tesztelik, más rákfajták esetében is tapasztalható-e a most felfedezett hatásuk. (MTI)

Ha mindez igaz, ezek a fickók most aztán benne vannak a pácban!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.