Egész Európát nonprofit energiára állítaná át Orbán

A miniszterelnök szokás szerint a Kossuth rádióban kezdte a pénteket. Elmondta, hogy a rezsiháborút mostantól Brüsszelben kell megvívni. Az EU ugyanis szabadárassá akarja tenni az energiaárakat. Csakhogy Orbán szerint rendes verseny ezen a piacon nem szokott lenni, mert a színfalak mögött ármegállapodások jönnek létre.

Ezért a lakossági szolgáltatásban és az iparban is  nonprofit energiaszolgáltatásra van szükség. Ezt "mi Magyarországon be fogjuk vezetni (...), és lesznek követőink" – ígérte a rádióhallgatóknak. Orbán szerint egész Európában nonprofit energiaszolgáltatásra volna szükség, nem csak a lakosság számára, de az iparnak is, hogy így, olcsó energiával versenyképes maradjon az európai ipar, és megtartsa a munkahelyeket.

A csodálatos gazdaságfilozófiai gondolatmenethez annyit fűznénk hozzá, hogy pillatanyilag a világ tíz legversenyképesebb gazdaságú országának (Svájc, Szingapúr, Finnország,  Egyesült Államok, Németország, Svédország, Hong Kong, Hollandia, Japán, Egyesült Királyság) egyikében sincs nonprofit energiaszolgáltatás, sőt. Tehát nem nagyon fogadnánk Orbánra ezen a meccsen.