Orbán megmondta a világnak, hogy mit kell csinálni

POLITIKA
2014 január 31., 09:22
comments 138

A miniszterelnök európai jegybankelnökök budapesti konferenciáján megmondta, hogy mi a baja Európának, és ezen hogyan kell segíteni.

Baj van

Katonai, politikai és gazdasági átrendeződés van a világban. Európa adja a világ lakosságának 8 százalékát, a termelés 25 százalékát, de itt költik el a szociális kiadások 50 százalékát. Ezt nem lehet tovább finanszírozni. Naponta 1,2 milliárd euróval növekszik a 28 tagállam adóssága, nincs aki ezt finanszírozza bírja, ez fenntarthatatlan. Ha Európa így folytatja, akkor kikerül a világ vezetéséből.

A mostani válság nem konjunkturális nehézség, hanem mindent tetőtől talpig át kell alakítani a kilábalásért.

Hat pont Európának

Orbán receptje a kontinensnek:

  1. Az eurót használó országoknak le kell mondaniuk nemzeti szuverenitásuk nagy részéről, mert a közös pénzhez szigorúan egyeztetett költségvetés, adórendszer és szociálpolitika kell.
  2. A zónán kívüli országokat viszont békén kell hagyni. Nekik ne lehessen egységes szabályokat előírni.
  3. Bővíteni kell az uniót, a Balkán irányába. Ott van ugyanis növekedési potenciál a gazdaságban.
  4. Az USA-val minél hamarabb meg kell kötni a szabadkereskedelmi megállapodást.
  5. Oroszországgal ki kell békülni, mert az ottani erőforrásokra (energia, nyersanyag) nagy szükség van.
  6. Le kell vinni az energia árát, mert amíg a világon mindenhol máshol olcsóbb, addig nem lesz Európa versenyképes.

Köhög a bolha, de mi megcsináltuk

Orbán Viktor jelezte, furcsán hathat, hogy egy kis ország akar példaképként tündökölni, de mégiscsak az van, hogy az itt kitalált eszközöket elkezdték átvenni máshol is: a bankadót, a szektorokra kivetett különadókat, a nyugdíjrendszer átalakítását és a normatív helyett célzott támogatások bevezetését említette. Elmondta, hogy új alkotmány, ptk, btk, mtk, szakképzési rendszer stb. lett Magyarországon.

A nagy magyar intézkedésekkel reménykedve várhatjuk a következő éveket. Felívelés jöhet most már. Pedig Magyarországot 2008-ban csak az IMF mentette meg az összeomlástól. Előbb estünk szét mint Görögország.

Erőkoncentráció: a kétharmad a mi nagykoalíciónk

Ahhoz, hogy Magyarország ilyan szép jövő előtt álljon, ezek a nagy átalakítások kellettek. Máshol is felimserték, hogy erőkoncentráció nélkül ez nem megy. Nem véletlen, hogy az oly sikeres Németországban és Ausztriában tavaly nagykoalíciós kormány alakult.

Magyarországon a kétharmados többség jelenti ugyanezt az erőkoncentárciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.