Pintér Sándor megvette 24. ingatlanát, Szijjártó csodát tett

POLITIKA
2014 február 01., 07:27
comments 71
  • Megint vallottak vagyonukról a kormánytagok és az országgyűlési képviselők.
  • A belügyminiszternek 1,1 milliárddal tartoznak.
  • Szijjártó Péter 15 millióval növelte a vagyonát a semmiből.
  • Gyurcsánynak rossz éve volt, de spórol.
  • Papcsák Ferencnek viszont már 130 milliós megtakarítása van.
  • Varga Mihálynak továbbra sincs félretett készpénze. megtakarítása.

A kormánytagok

Nem vele kellene kezdeni, és elnézést Orbán Viktortól, hogy felrúgjuk a protokollt, de amit a világot járó Szijjártó Péter művelt tavaly a pénzével, arra nincsenek szavak. Miközben alig van itthon, mégis gondosan fialtatja a pénzét. A befektetés/megtakarítás mutatója majdnem 16 milliós pluszban van úgy, hogy csak a fizetéséből produkálta mindezt, semmit nem adott el, nem örökölt. Mivel a fizetése havi bruttó 1,2 millió, ha mindet félre is tette, ez még úgy sem jön ki.

Orbán Viktorról már megírtuk, hogy vett egy házat Felcsúton, és már jóval idő előtt leadta vagyonnyilatkozatát a hozományügyben szakértőnek számító Lázár János, aki jó évet zárt, és XVIII. századi bútorokat is vásárolt.

A kormánytagok között továbbra is a korábbi vagyonvédelmi cége eladásából meggazdagodott Pintér Sándor a legjobb parti, bár nem tudjuk mi történhetett, mert tavaly nem kapta meg az ebből járó éves 500 milliós részletet, sőt, a korábbi 300 milliós családi kölcsön mellé még adott valakinek 310 milliót, így több mint egymilliárddal forinttal tartoznak neki. Tavaly Szurdokpüspökiben és Pásztón is gyarapította eddig sem szerény ingatlanportfolióját, így már összesen 24-nél jár. Ami még van neki: 58,6 millió forintja, 752 ezer eurója, 761 ezer dollárja.

Martonyi János külügyminiszter egy 113 négyzetméteres belvárosi ingatlant vett tavaly, felerészben lett a tulajdonosa.

Németh Lászlóné nemzetgazdasági miniszter törlesztette a 39 ezer svájci frankos lakáshitelét, és még a megtakarításait is növelte, most 15 722 eurója van. Valamint Skoda Suberbre cserélte 13 éves Toyotáját.

Varga Mihály gazdasági miniszternek nincs készpénze, megtakarítása sem, ahogy autója vagy értékesebb ingósága, de legalább 1,7 millió forinttal csökkentette a tartozásait.

Hende Csaba honvédelmi miniszter eladta vaskeresztesi szőlőjét és borospincéjét. Ebből vagy másból, de 4,2 millióval nőtt a megtakarítása.

Fazekas Sándor újabb kötetekkel gyarapította könyvtárát, mégpedig 200 darabban, így az már 6500 darabot számlál. Eközben megtakarításai 100 ezer forinttal csökkentek. Hogy van-e összefüggés, azt nem tudni, ha igen, akkor 500 forint volt egy könyv átlagosan. De akkor talán még sincs.

Navarcsics Tibor csökkentette egymillióval az ingatlanhitelét. És kiderült, hogy a Heti Válasz havi 25 ezerrel honorálja a lapba írt cikkeit.

Balog Zoltánnak megtakarítós éve volt, 3 millióval több a tartaléka, mint tavaly ilyenkor.

A pártvezetők

Mesterházy Attila másfél millióval növelte a megtakarításait, és még a tartozását is csökkentette félmillióval. Utóbbiból azért van még egy millió banki tartozás. És megvált egy legelőtől.

Semjén Zsolt soha nem a vagyonnyilatkozatokkal akart kitűnni, most sem tette ezt, semmi érdemleges nem történt vele tavaly ilyen szempontból.

Vona Gábor idén sem vett autót és ingatlant, eltűnt egy majdnem félmilliós pénzpiaci befektetési jegy csomagja, takarékban is már csak hárommilliója van a tavaly 4,1 helyett, de könyvkiadásból azért befolyt másfél millió.

Schiffer András konszolidálta a kasszát. Törlesztettek neki majdnem egymilliót a 4,5 milliós kintlévőségeiből, miközben ő is már csak alig egymillióval tartozik banknak a tavaly 2,6 millió helyett. 2012-ben még kapott kétmilliót az ügyvédi irodájától, tavaly már nem.

Gyurcsány Ferenc 79 millió osztalékot kapott az Altustól. 2012-ben jobb ment a cég, Gyurcsány tízmillióval többet kapott. A lakáshiteléből viszont még 200 ezret sem törlesztett, pedig 64 milliót kell majd visszafizetni. Talán majd a szakácskönyv megsegíti, ami a vagyonnyilatkozatában még nem szerepel.

A leggazdagabbak

Papcsák Ferenc, aki a képviselő fizetését polgármesteri fizetéssel és ügyvédi irodájából szerzett osztalékkal egészíti ki, tavaly több mint százmillióval növelte megtakarításait. Most így áll: 204 millió takarékbetétben, 21 millió készpénz, hatmilliós követelés, betétszámlán van még 38 ezer eurója. Ehhez képest neki is van 3 milliós banki kölcsöne.

Seszták Miklós fideszes képviselő is ügyvédként egészíti ki a politikusi jövedelmét. Miközben hatmillióval csökkentette tartozásait, így már csak tízmillió maradt, a vagyona már 170 millió körül van.

A legnagyobb adós

Továbbra is a jobbikos Hegedűs Tamás. Hiába törlesztett egymilliót, még 39 milliót kell. Viszont mindenki megnyugodhat, Zsiga Marcell nem havi 47 ezer forintból él, megtakarításait 1,7 millióról 8,8 millióra tornászta fel.

Forrás: parlament.hu, Index, Origo

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.