Tarlós nem nyugodt a négyes metró miatt

Budapest
2014 február 01., 20:41
  • A főpolgármester „nem teljesen nyugodt” a négyes metró sötétüzemi próbája miatt.
  • Tarlós István a Hír TV P8 című műsorában azt mondta: előfordulhat, hogy az elejéről kell kezdeni a teszteket, és elméletileg kicsúszhatnak a március végi határidőből.

Tarlós azt mondta, hogy három sötétüzemi próba van, a kivitelezői és a megbízói már lezárult, a hatósági folyamatban van. Tarlós „nem teljesen nyugodt” amiatt, hogy az előző városvezetés más-más nemzetközi cégtől rendelte meg a szerelvényeket és a biztosító berendezéseket, és emiatt a szoftvereket „igazgatni” kell. Nagyobb probléma esetén a tesztet újra kell kezdeni, és elméletileg kicsúszhatnak a március végi átadási határidőből.

Tarlós István elmondta, hogy az átadás után úgynevezett biztonságkritikus hibák már nem lehetnek. Ezek közé tartozhat, ha a szerelvények például az ellenkező irányba indulnak el, a másik ajtajuk nyílik, vagy baknak ütköznek. Tarlós szerint kisebb kényelmetlenségek előfordulhatnak az első hónapokban.

A tavaly nyári árvíz után felmérette a budapesti védvonalak, árvízvédelmi berendezések állapotát, ami rosszabb, mint gondolták – mondta. Nemcsak a Római-parton van probléma, hanem az alsó rakpartokon, Újpesten, a Margitszigeten, a Bem és a Batthyány téren és Albertfalván is, ezek helyreállításában muszáj lépni, ellenkező esetben „közvetlen és súlyos” problémák keletkezhetnek 1-2 éven belül.

Ételosztáspara

Tarlós beszélt az ételosztások átszervezéséről is. Abból nem jön ki semmi jó, ha bárki a közegészségügyi, köztisztasági szabályokra fittyet hányva bárhol nekiáll ételt osztani – mondta. A tervekben 9 potenciális helyszín szerepel, ezek közül a főváros szakbizottsága hatot választ ki, ahol állandó, nagyszabású, mindennapos ételosztás lesz.

Az önkormányzat szociális munkásokat, egészségügyi dolgozókat is foglalkoztat majd, akik kiszűrik a sokgyerekes, fogyatékkal élő, beteg rászorulókat, és visszavezetik őket az állandó ellátórendszerbe. Tarlós arra kérte a kerületi polgármestereket, hogy kisebb ételosztó egységeket szervezzenek meg a kerületekben is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.