Vodka miatt hullanak a fiatal oroszok

életmód
2014 február 01., 07:38
comments 22

Egy friss orosz kutatás jutott nem túl meglepő következtetéseke: borzasztóan megnöveli a fiatalkori halál esélyét, ha valaki sok vodkát iszik.

A kutatók 151 ezer orosz férfit vizsgáltak meg három városban, 1999 és 2010 között. Ivási szokásaikról kérdezték őket, amikor pedig közülük nyolcezer időközben meghalt, megvizsgálták a halál okát is.

A kockázata annak, hogy valaki 55 éves kora előtt meghal, akkor ha hetente legalább másfél liter vodkát megiszik, 35 százalék.

Az orosz férfiak 25 százaléka nem éri el az 55 éves kort, ez az arány Angliában csak 7 százalék. A várható élettartam az oroszoknál 64 év, ezzel a világ legrosszabb ötven országában vannak.

AZ nem világos, hogy hány orosz férfi iszik meg legalább három félliteres vodkát egy héten. A kutatást vezető oxfordi Sir Richard Peto szerint egy átlagos orosz felnőtt évi húsz liter vodkát iszik. Egy átlagos brit amúgy évi három liter töményet.

Az oroszoknál az alkoholfogyasztásból eredő halálozási arány teljesen kilóg Európából, és bár Peto szerint a finneknél és a lengyeleknél is durva ivási kultúra alakult ki, ez mind sehol nincs ahhoz képest, amit az oroszok művelnek. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.