Kellemesen belengi a kávéillat a lakását ezen a békés vasárnap reggelen? Olvasson el egy jó cikket a koffeinfüggőségről!

életmód
2014 február 02., 08:29
comments 67

Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Kávézik?

Vegyük úgy, hogy igen. A statisztikák legalábbis erre utalnak. Bár a magyarok két kiló körüli egy főre jutó évi átlagos kávéfogyasztása nem számít extrémnek - a finnek átlag évi 12 kilóval vezetik a világranglistát -, a magyar háztartások négyötödében fogyasztanak rendszeresen kávét.

Vagy nem kávézik, de szokott teázni, iszik kólát vagy energiaitalokat?

Ha a két kérdés bármelyikére igennel válaszolt, érdemes megismerkednie egy rövidítéssel:

CUD.

Ami a Caffeine Use Disorder, koffeinfogyasztási rendellenesség rövidítése. A koffein, bár erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, drog. Komoly függőséget okozó drog.

Koffeinfüggő?

Próbál leszokni a kávéról (teáról, kóláról, stb), vagy legalább csökkenteni a koffeinbevitelét, de nem megy?
Annak ellenére is kávézik (teázik, stb), hogy éjjel nem tud elaludni, vagy kontrollálhatatlanul remeg a keze?
Ha nem issza meg a napi kávé- (tea-...) adagját, elvonási tünetei vannak?

Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor igen. Intő jel lehet még, ha gyakran azért késik el reggel, mert az előző éjjel nem tudott elaludni, vagy ha nem issza meg a reggeli kávéját, akkor kómában szédelgi végig a délelőttöt.

Ne essen pánikba!

Legalábbis ne rögtön. A legtöbb kutatás szerint egy egészséges felnőtt napi 400 milligramm koffeint is fogyaszthat. Ez öt doboz, decinként 32 milligramm koffeintartalmú energiaital. Vagy 20 doboz kóla. Hogy hány csésze kávé, azt már nehezebb megmondani. Kevés értelme volna átlagolni, ha a mérések 25-214 milligramm között szóródnak.

De mi történik, ha ennél többet fogyaszt?

Két dolog.

Kialakul a tolerancia, vagyis már nem fogja érezni a koffein stimuláló hatását. Roland Griffiths, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem neurológus-pszichiáter professzorának a kutatásai szerint azoknál, akik napi háromszor 300 milligramm koffeint kaptak, 18 nap alatt kialakult a teljes tolerancia.

Ezzel párhuzamosan nagyon felerősödnek az elvonási tünetek. Ezek pedig nem kellemesek: izomfájdalom és merevség, letargia, émelygés, hányás, depresszió és idegesség. Az elvonási tünetek már azoknál is jelentkeznek, akik csak napi 100 milligramm koffeint fogyasztanak.

Ezek a tünetek nagyon gyorsan jelentkeznek, még a csak napi 100 milligrammot fogyasztóknál is 12-14 órával az utolsó adag elfogyasztása után.

Ez alapján jutott el odáig az orvostudomány, hogy a CUD-ot betegségként deffiniálja. "A szakértők és az átlagemberek körében is elterjedt az a tévképzet, hogy a koffeinről nem nehéz leszokni. A valóságban a kutatási eredmények szerint a koffeinfogyasztók több mint fele szenved attól, hogy nem tud leszokni a függőségéről, vagy ha le is szokik, hamar visszaesik" - írta tanulmányában Laura Juliano.

Ő ezért intézményes segítségnyújtást javasol, hasonlóan ahhoz, amit a dohányzásról leszokni vágyóknak nyújtanak. Ez különösen fontos lenne azoknak, akiknek egészségi állapotuk - magas vérnyomás, szívritmuszavar -, vagy terhességük miatt csökkenteni kéne a koffeinbevitelt. (Az ihletet a Quartz cikke adta)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.