Ezeket a híreket megosztottad volna a Facebookon?

Média
2014 február 04., 14:11
comments 10
  • Tíz éve indult el a Facebook.
  • Mára sokkal több egy közösségi oldalnál, és több felhasználója van, mint a katolikus egyháznak.
  • Mark Zuckerberg a következő tíz évről álmodozik.
  • De mi történt 2004. február 4-én, ami miatt emlékezetes maradhat még az a nap?

Aznap erősen felhős volt az ég, bár néhol kisütött a nap. Az ország középső és keleti országrészben esett is. Élénk szél fújt. Nyugatról, honnan máshonnan. Nem volt kifejezetten hideg, minimum 0, maximum 15 fok volt. Az emberek aznap is, ahogy mindig, elolvasták a híreket. Sehol sem hallhattak a The Facebook nevű közösségi portálról, helyette mindenféle apró hírrel kellett beérniük, amik közül semmi sem határozta meg az életüket 10 évvel később.

Tilos-botrány

Bár két nappal korábban a világon mindenhol Janet Jackson előbuggyanó mellével foglalkoztak, itthon a Tilos Rádió előtti januári tüntetés utórezgései voltak inkább a meghatározók. (Még karácsonykor mondta azt Barangó egy élő adásban részegen, hogy: „A legszívesebben kiirtanám az összes keresztényt.”) Február 4-én indítottak fegyelmi eljárást a rendőrök ellen, akik nem avatkoztak közbe, amikor a tüntetésen izraeli zászlót égettek.

A Fidesz szintén a Tilos Rádióval foglalkozott: az ORTT-hez fordult egy SMS miatt, amiért a műsorvezetők (elhatárolódva ugyan, de) beolvasták ezt az sms-t: „Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki! Pusztuljanak az egyházak! Éljen Barangó!” A párt ekkor még nagyon küzdött a médiaellenszéllel. Navracsics Tibor, aki akkor még Orbán kabinetfőnöke volt, azt mondta: „Mind a politikusok, mind pedig a választók konkrét lépéseket várnak a polgári oldaltól, hogy ez a médiában tapasztalt aránytalanság megszűnjön.”

Nyugati nyitás

A májusi EU-csatlakozásra készült a kormány és az ellenzék. A Fidelitas alelnöke, Nyitrai Zsolt azt mondta: „A kormány dzsentri módon viselkedik, amikor pénzköltésről, fényűzésről van szó, de ha megszorításokról, akkor előjön belőle a bankár.” Ezt amiatt mondta, hogy a kormány egymilliárd forintot szánt a május elsejei EU-csatlakozás miatti ünnepségeire. Az akkor még (ma meg már) szabadlábon lévő szocialista Zuschlag János erre azt felelte: ez álságos magatartás, mert míg a kormány közbeszerzési eljárással dönt az összeg felhasználásáról, addig a Fidesz által vezetett kormány saját kft.-jén keresztül bonyolította a kabinet népszerűsítését.

Az MSZP-s Kovács László pedig nagyon szépen oltotta Schmitt Pált. Azt mondta, hogy sajnálja, hogy annak az európai néppárti javaslatnak, ami kizárná az EU-intézmények tisztségviselői közül a kommunizmus idején vezető tisztséget betöltő személyeket, az egyik szerzője magyar. „Micsoda méltánytalanság lenne az előző rendszerben vezető tisztséget betöltő, egyébként remekül felkészült Schmitt Pállal szemben, ha nem foglalhatná el helyét az európai parlamentben.”

Gyurcsány útja a hatalomba

Ez akkor még nem feltétlenül látszott, de nagyon fontos nap lett a magyar történelemben. Gyurcsány Ferenc ekkor jelentette be, hogy vállalja a Győr megyei elnökjelöltséget. Az akkori sportminiszter azt mondta: „Elfogadom Győr város felkérését, és elindulok a választáson szombaton." Azért kérték fel, hogy a rendszerváltás óta jobboldali többségű megyében megteremtse a politikai fordulat feltételeit. „Amit ígérni tudok, az nagyon sok munka.” Gyurcsány azért választotta a kihívást, mert „emberes kihívás megmutatni, hogy egy ember nemcsak dolgozatot tud írni, nemcsak másokat érdeklő politikai nyilatkozatokat tud tenni, hanem meg tudja fogni a lapát végét”. (Ekkor még szó sem volt arról, hogy hogyan írta a szakdolgozatát.)

gyurcsány gif

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter egyébként ekkor még levélben meghívta Deutsch Tamás és Jánosi György korábbi tárcavezetőket is az augusztusi athéni nyári olimpiai játékokra, mert az elődeinek jelentős szerepe volt abban, hogy az olimpiai ciklusban megteremtődtek a magyar sportolók eredményes felkészülésének feltételei, ezért fontosnak tartja, hogy ők is részesei legyenek a remélt sikereknek. A két volt sportminiszter költségeit a minisztérium fedezte.

Épült, szépült Budapest

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága aznap mondott nemet az Időkerékre, ami végül mégis a Felvonulási térre (ma 56-osok tere) került, és azóta is ott áll.

időkerék

Budán meg bevezették a kerékbilincset.

Katasztrófa, járvány, halál

Erős földrengés rázta meg Tajvant, Vietnamban pedig újabb áldozatokat szedett a madárinfluenza, és itthon is beindult az influenzajárvány. Nyíregyházán ebzárlatot rendeltek el.

Durva bűnügyek is pörögtek a médiában. Kiderült, hogy fegyverrel ölték meg azt a házaspárt, akiknek holttestét Dunavarsány külterületén találtak meg a rendőrök, és fény derült arra is, hogy 400 Ft-ért kínzott halálra két fiatal egy középkorú nőt.

Amerikában közben már majdnem eldőlt, hogy John Kerry lesz a George W. Bush ellen induló demokrata elnökjelölt. Soros György, a magyar származású amerikai milliárdos megint hevesen ellenezte, hogy Bush-t újraválasszák novemberben. A Fehér Ház, a Republikánus Párt és Bush kampánystábja botrányos választási politizálásnak és alaptalan vádaskodásnak nevezte azokat a célozgatásokat, hogy az elnök annak idején a nemzeti gárdánál lógott, miközben mások Vietnamban harcoltak.

george bush bemutat

Hol volt még a világválság?

  • 2004 februárján „hódítottak a saját márkák”, a magyar piac hatodát tették ki ezek a termékek.
  • Az év első hónapjában összejött az éves hiány negyede.
  • Az oroszok már akkor is erre érdeklődtek, akkor nem Paks, hanem az Ikarusbusz kellett nekik.
  • Voltak jelek a görög válságra is: a görög légitársaság gépei késtek a legtöbbet.
  • Kijevben pedig már akkor is lángolt az utca: az ukrán kormány kijevi székháza előtt kéziratokat és könyveket égettek írók és könyvkiadók a forgalmi adó ellen tiltakozva, ami szerintük megfojtja a kiadói ágazatot az országban.
  • Itthon ekkor a tejtermelők készültek demonstrációra.
  • Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése liberális frakciójának vezetője Grúziáért aggódott, aminek szerinte „valódi külső segítségre” van szüksége ahhoz, hogy demokratizálódása és gazdasági fejlődése megkezdődjön.

Melegjogok

Massachusettsben aznap döntöttek arról, hogy törvényes házasságot köthetnek a homoszexuálisok, a dél-koreai kormány pedig úgy döntött: törli a homoszexualitást a szexualitás „társadalmilag elfogadhatatlan, a fiatalságra nézve káros” formáinak listájáról.

Szupertechnológiák

Épült a digitális világ. Japánban bevált a szélessávú mobilnet, zeneletöltőt tervezett a Yahoo, ami négy évvel később bedőlt, a Microsoft pedig ingyenessé tette a 64 bites XP próbaverzióját.

windows xp 64

Kis színes

Ilyen hír is jutott aznapra. Nürnberg utcáin pisztollyal a kezében sétált az utcán egy férfi, aki egy óra múlva a város másik pontján meztelenül bukkant fel. Amikor őrizetbe vették, a 46 éves férfi azt mondta: manapság egy gyalogos kézifegyver nélkül nem lehet biztos az életében az utcai forgalom közepette. (A munkanélküli férfit pszichiátriai klinikára szállították.)

Katalin bírónő

Liptai Claudia talkshow-ja után megszűnt a TV2 egy másik műsora is, a Katalin bírónő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.