Az ügyészség kezdeményezi Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését

POLITIKA
2014 február 05., 16:19
comments 23

A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél – közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője Budapesten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fazekas Géza szerint a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészég által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta. A nyomozás elrendelésének az alapja az osztrák pénzpiaci felügyelet Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás elleni Információs Irodájának értesítése volt. Ezután indult hivatalból nyomozás még nem konkrét személy ellen – írja az MTI.

Szerdára gyűlt össze annyi információ, hogy az addigi gyanú megalapozottá vált. Ez az előfeltétele annak, hogy új szakaszba lépjen az ügyészségi nyomozás, hiszen országgyűlési képviselővel szemben – az ő személyét közvetlenül érintően – a nyomozást csak mentelmi joga felfüggesztése után lehet végezni.

Fazekas szerint az ügy lényege, hogy Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Az osztrák felügyelet derített fényt a nagy összegű készpénzre, és a nemzetközi szerződések alapján pénzmosás gyanús ügyletet tapasztalva tette meg a jelzést a magyar félnek.

Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, aminek nem tett eleget. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait. Ez azt is jelenti, hogy a nyilatkozatai valótlanul igazolták azt, hogy maradéktalanul eleget tett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. A nyomozás érdekeire tekintettel több részletet nem árultak el.

Fazekas „az ügy másik vetületeként” beszélt arról, hogy a főváros XVIII. kerületi önkormányzatának 2008-as kötvénykibocsátásával kapcsolatban (Lévai István alpolgármester feljelentése nyomán) az ügyészség 2012 februárjában hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta, és 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntette azt. A fővárosi főügyész ma elrendelte az ügy felülvizsgálatát.

Simon kerületi pénzekből nyithatott számlát, az MSZP kizárta, de a pénz eredetére nem kíváncsi. A vagyonnyilatkozatáról itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.