Izraeli tudósok hibát találtak a Bibliában

Megdöbbentő felfedezést tettek izraeli régészek: a Biblia téved!

A Biblia több helyütt is teherhordó állatként említi a tevét, például az Ábrahámról, Józsefről vagy Jákobról szóló történetekben is, amik a történészek szerint valamikor az időszámítás előtt 1500-2000 között játszódhattak.

De most Izraelben talált tevecsontok radiokarbonos vizsgálatával megállapították, hogy a háziasított tevék nagyjából az időszámítás előtti 10. században, vagyis bő hatszáz évvel később jelentek meg Izrael területén.

"Azon túl, hogy kérdéseket vet fel a Biblia történetiségével kapcsolatban, ez az anakronizmus bizonyítja, hogy a Bibliát jóval a benne leírt események után állították össze" - írta a Tel Aviv-i Egyetem Régészeti Tanszékének két kutatója, Erec Ben-Jószif és Lidar Szapir-Hen a közleményében.

A vizsgált tevecsontok egy, az időszámítás előtti 10. századi rétegből kerültek elő. A korábbi rétegekben alig fordul elő tevecsont, ami pedig előfordul, az minden bizonnyal még vad tevék maradványa. Még konkrétabban: az Arava-völgyben végzett feltárások során az időszámítás előtti 9. században létező településeken tömegével találtak tevecsontokat, a korábbi településeken viszont sehol sem.

A teve amúgy forradalmasította az izraeli gazdaságot. Korábban elérhetetlen területekkel teremtett kereskedelmi kapcsolatot, fellendítve ezzel a gazdasági és társadalmi életet. Tevével egészen Indiáig eljuthattak a kereskedők. (Via Fox News. Borítókép: Chris Jackson / Getty Images)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.