Retteghetünk Észak-Koreától

hadsereg
2014 február 06., 19:17
comments 12

Egy amerikai kutatóintézet jelentése szerint áprilisra befejeződhet Észak-Korea fő rakétaindító-állomásának továbbfejlesztése, ami után akár 50 méter hosszú rakétát is útnak indíthat Kim Dzsongun.

A washingtoni Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kutatócsoportja, a SAIS szakértői a legfrissebb műholdfelvételek alapján állítják ezt. A képek alapján Észak-Korea szohei rakétakísérleti telepén olyan munkák folynak, amik lehetővé teszik majd új, hosszabb rakéták felbocsátását is.

Phenjannak a kutatók szerint egyelőre nincs ekkora rakétája, de 2012 decemberében 30 méteres Unha-3 típusú rakétát már kilőtt, az juttatta űrbe az első észak-koreai műholdat. A rakétaindítást a világ több országa aggasztónak ítélte arra gyanakodva, hogy a műholdfelbocsátási kísérlet valójában hadászati ballisztikus rakéta tesztelését álcázta.

Az amerikai kutatók jelentése szerint január végén még nem voltak láthatók előkészületek kilövésre, amik a felbocsátás előtt hat hetet vesznek igénybe.

Japán és dél-koreai katonai források korábbi közlései szerint a tavaly felbocsátott Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja, tehát képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját. Egyes elemzők szerint Kim Dzsongun a rakétaindításokkal és a további rakétakísérletekkel saját hatalmát akarja megerősíteni, ami nem meglepő: általában ez áll annak a hátterében, amikor egy egyeduralkodó bővíti a fegyverarzenálját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.