Úristen, mi ez a hatalmas, gusztustalan izé az ausztrál tengerparton?

TUDOMÁNY
2014 február 06., 12:09
comments 9
photo_camera Fotó: AFP Photo / Josie Lim

Hatalmas, akarom mondani, HA-TAL-MAS medúzára bukkantak Ausztráliában. Mit bukkantak, egyenesen beletenyereltek, mint Josie Lim képén is látható.

Na, most képzeljék el, mekkora lehetett ez a medúza, amikor élt, ha a partra mosva ekkora takonytócsát hagy maga után? Annyit mondok, hogy még a tudósok is, akiknek saját bevallásuk szerint elakadt a lélegzetük, csak úgy tudták jellemezni, hogy ez egy

"írtó nagy dolog".

Az igen gusztustalan tócsa mérete alapján másfél méter átmérőjűre tippelik.

A hatalmas medúzát egy család találta Tasmániában. Ők riasztották Lisa Gershwint, a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutató Szervezet (CSIRO) medúzaszakértőjét, aki szerencsére pont ott, Tasmániában tanulmányozza a medúzákat. Ő azonnal az oroszlánysörény-medúzák (Cyanea capillata) közeli rokonaként azonosította a gigantikus csalánozót. "Tudtunk erről a szerzetről, de még nem osztályoztuk, még csak el se neveztük" - mondta.

Gershwin szerint bár a hatalmas állat csíp, nem életveszélyes. De ennél többet nem nagyon tudott hozzátenni a dologhoz.

"Hatalmas, de semmit sem tudunk róla" - mondta, majd mintát vett a maradványokból és fotókat készített, hogy végre osztályozhassa és elnevezhesse az állatot. (AFP via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.