Ötszáz méteres sziklafal biztosítás nélkül

sport
2014 február 08., 20:57
comments 15

Free solo. Ha ezt látja leírva egy mászással kapcsolatban, csettintsen elismerőn. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a mászó minden külső segítség és biztosítás nélkül mászott meg valamit. Alex Honnold például ezt az 500 méter magas mészkőfalat, az El Sendero Luminosót a mexikói El Potrero Chicóban.

A történelemben először.

Honnold persze nem akárki, több sebességi rekordot is tart és ő az egyetlen ember, aki szólóban megmászta a Yosemite tripla koronát, a Watkins hegyet, a Nose-t és a legendás Half Dome sziklát összekötő, csaknem 19 órás útvonalat.

De most még magát is sikerült felülmúlnia. Az Outside Magazine szakértői szerint, márpedig náluk szakabb értő nincs, a Sendero Luminosót páros csapatok, biztosítással két nap alatt szokták megmászni. Honnold három óra alatt mászta meg. A falat megmászók szerint ehhez több száz mozdulatot kellett memorizálnia.(Via Sploid)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.