Egy Putyint vagy egy Kádárt akartok magatok fölé

életmód
2014 február 10., 09:17
comments 147

- A magyar ember az olcsót keresi. Ami nem akciós, azt nem veszi meg. Úgy érzi, átbasszák, ha nem írják rá, hogy -20%. Mi az egyik portál neve? Olcsóbbat. És nekem ne magyarázza el senki, hogy azért, mert a nép csóró. Tényleg? Akkor miért van tömve a Meki? Miért nem lehet végigmenni egy Tescoban péntek délután? Ki tankolja a középkategóriás autókat, mert már Suzuki alig van az utcán, csak régi. Nincs itt nagy csóróság, csak a tisztelt magyar nép nagy része szarrágó.

- Az a modell, ami Amerikában működik, egy 93 ezer négyzetkilométeres, alig 10 milliós, piacgazdaságban nem hívő és azt nem értő, sunyi, mindig okosságot kereső (eladó és vevő oldalán egyaránt) társadalomban nem működik. Itt Dodóka kibontja a csomagot, aztán összebarmolják, leönti kólával, ráfingik, a gyrosos kezével összekeni, rábasz egyet, ha nem működik, majd felhívja a céget és elküldi a kurva anyjába, mert hát mi ez a szar? A cég kimenne érte, visszavenné, de nem ezt. És akkor kezdődik a jogi folyamat.

- A tisztelt cégvezető azért tartja sufniban a cégét, mert mindent elkövet azért, hogyha pakolni kell, akkor gyorsan sikerüljön ezt végrehajtani. Mert nem véletlen, hogy egy iPhone az Árukeresőn keresztül csak 190 000 és nem 300 000, mint az Appleből. Huszonhétszer levonja azt, amit le tud, behozza valahogy Kínából, nyolcszor átutaztatja öt cégen, hogy ennyibe kerüljön és legyen rajta haszon. És csak nulla százalékos számlát tud róla adni.

- Ne gyertek nekem az állammal, aki szar arc azért, mert magasak az adók, meg a bürokrácia ilyen meg olyan. Amint fizetni kell, sír mindenki, mint a fürdős kurva. Hogyan tudnál úgy adót csökkenteni, hogy azt a keveset is visszaigénylik? Hogyan lehet úgy piacgazdaságra kényszeríteni egy országot, hogy a lakosság mindig mindent olcsóbban akar megszerezni, mert úgy érzi, meglopják? (Hiszen a piacgazdaság lényege a haszon, tehát, hogy többért adsz el/veszel meg valamit, mint amennyit ér/munka volt vele, tehát jogilag tiszta, de átbaszás.) Nem értik, nem érzik, nem akarnak ebben részt venni. Egy Kádár Jánost akar a nép, aki megvédi őket ettől.

- Magyarországon NINCS piacgazdaság. Ha lenne, akkor nem arról szólna minden egyes hír, hogyha valaki filmet/zenét/klipet/tévéműsort/szatócsboltot/földet/mezőgazdasági feldolgozóüzemet/benzinkutat nyit, akkor az első dolga, hogy TÁMOGATÁST vegyen fel, az államtól, az EU-tól vagy valamilyen szponzortól. Óriási pénzeken ül a magyar elit és középosztály, csak a sajátját nem fekteti be, hanem ül rajta és más faszával veri a csalánt, mert úgy lehet álmodozni. A magyar rapper vagy rockzenekar úgy csinál klipet, hogy kifizetteti az energiaital céggel, mert nincs annyi vásárlója és koncertre járója, aki eltartaná őket. Akkor meg MINEK csinálják? Miért üzemeltet valaki egy vállalkozást, ha önmagában nem éri meg, csak zsiványkodva? Úgy a művészet a lényeg a zenében, úgy a mondanivaló a lényeg a filmben, úgy le van szarva, ha nem veszi meg senki a terméket, mert majd valaki állja az összeget. Senkit nem érdekel, hogy hogyan térül meg, ki vesz rá jegyet, ki fizeti ki, hogy éri meg. Amikor pedig importról van szó és a kedves vásárló távozik a kasszától, nem tud visszatérni reklamációval, mert biztos olyan mint Dodóka, aki összetrógerolta a terméket. A vásárlónak a kurva anyját, örüljön, hogy vett valamit, nálam a pénze, az államnak az adók miatt a kurva anyját, a boltosnak meg azért, mert köcsög. Ott rohadt az egész rendszer, ahol van. Az emberek miatt.

Ez a társadalom alkalmatlan a piacgazdaságra. Ha alkalmas lenne rá, akkor a boltos, a politikus és a vásárló is előre tervezne, félretenne és nem azonnal akarna lerabolni mindent, ami elé kerül. Megvárná, amíg megtérül vagy amíg szép lassan szedhetne ki belőle pénzt, úgy, hogy senki ne háborodjon fel rajta. A fenti jelenség ennek az egyik, de tökéletes bizonyítéka.

Üdv, egy itt élő orosz, akinek nyilván a kurva anyját.

ui.: Lehet minket baszogatni, meg anyázni, meg fölhánytorgatni a sérelmet, meg röhögni a nem kinyíló ötödik olimpiai karikán, csak nálunk legalább a hibrid rendszer működik és mindenki tudja a helyét a rendszerben (aki nem, annak meg "segítenek", hogy tudja). Ti még azt sem döntöttétek el, hogy a világ melyik felén akartok élni. Álmodoztok az amerikai jogrendről, a német fizetésekről és gazdaságról, de egy Putyint vagy egy Kádárt akartok magatok fölé vagy akárkit, aki végre rendet tesz és a hétköznapjaitokat menedzseli. Ilyen rendszer nincs. Majd ha eldöntöttétek, hogy mit akartok, akkor lesz valami mozdulás ezen a téren is, de addig nem.

Az írás névtelen olvasónktól érkezett kommentben, erre a cikkre. Változtatás nélkül közöljük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.