Ulickaja egyik gyerekkönyvét homoszexuális propaganda-vizsgálat alá vetik Oroszországban

KULTÚRA
2014 február 10., 14:09
comments 5

A világhírű írónő, Ljudmila Ulickaja azt állítja, az általa összeállított gyerekkönyvsorozat egyik kötetét vizsgálják, és őt magát is ki akarják hallgatni homoszexuális propaganda gyanújával az orosz hatóságokat. Az illetékes szervek tagadják a vizsgálat tényét.

Ulickaja elmondása szerint A család a mi országunkban és más helyeken című, 2006-ban megjelent kötet egy utalásával van gond, ami szerint "a homoszexualitás elterjedt jelenség" és egyes országokban engedélyezik az azonos neműek házasságát. A kötet szerzőjét, Vera Timencsiket már ki is hallgatták az ügyben, tőle tudja, hogy a hatóságok őt magát is be akarják hívni. Ulickaja másfél hónapja külföldön él, de azt mondta amint hazaér, áll a kihallgatások elé.

Az orosz nyomozó bizottság ugyanakkor cáfolta az írónő állításait. Közleményük szerint Ulickaját semmilyen minőségben nem idézték be, és vizsgálat sem zajlott, illetve nem is zajlik a könyv ügyében.

A gazeta.ru hírportál múlt csütörtökön arról tudósított, hogy helyi szinten, Uljanovszk városában az ügyészség már vizsgálja a kötet tartalmát, miután egy helyi gyerekkönyvtár alkalmazottja panaszt tett.

Ulickaja, több mint kétszáz írótársával együtt, aláírta azt a nyílt levelet, amely a Guardian című brit napilap múlt csütörtöki számában jelent meg az orosz hatóságoknak címezve. A levél szerint a homoszexuális propagandáról szóló törvény, valamint a rágalmazás és istenkáromlás ellen hozott jogszabályok fenyegetik az írói és általában a művészi szabadságot Oroszországban.

Múlt héten a Guardianben megjelent publicisztikájában azt írta, aggasztja, hogy a hatalom a szovjet idők propagandájára emlékeztető kulturális ideológiát próbálja rájuk erőszakolni. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.