Dobozban is lélegezhet a tüdő, és verhet a szív

TUDOMÁNY
2014 február 12., 10:21
comments 11

Eddig az átültetésre váró tüdőt műanyagzacskóban, egy jéggel teli hűtőládában szállították. Így viszont sietni kellett, mert 5-10 órán belül a szerv elhalt.

Most viszont massachusettsi orvosok és mérnökök egy olyan dobozzal kísérleteznek, ami lélegezteti a tüdőt. Pontosabban vért keringtet benne, és levegőt fúj belé.

photo_camera Animgif: MediCommConsultants / Youtube

Van egy hasonló gépük is, ami a szívverést biztosítja: vért pumpál a szívbe, ami szállítás közben is ver.

photo_camera Animgif: Josh Kurz / Vimeo

Mindkét eszköz szállítható, és bár még nem hitelesítették, nyolc amerikai kórházban is kísérleteznek vele. A dobozba zárt tüdő 12 amerikai műtétnél bevált, most 250 kanadai, amerikai és európai betegen tesztelik majd. (NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.